Sådan! … Laver du brunede kartofler

De brunede kartofler til julemiddagen er – hvis man googler dem – stort set umulige at lave … Man skal næsten bede en bøn til det rigtige verdenshjørne, hvis det skal lykkedes. Og det er altså ikke rigtigt. Her kommer opskriften på brunede kartofler, hvor sukkeret ligger som en tyk glasering omkring hver kartoffel:

Brunede kartofler 08

6-8 personer

Du skal bruge
1½ kg små kartofler
3 dl hvidt sukker
2 dl koldt vand
50 g smør

Lidt om råvarerne
Små kartofler er ikke bare små kartofler: Køber du en pose “til brune kartofler” køber du katten i sækken, så at sige: De kan i princippet indeholde stort set alle sorter – både de faste, der stort set ikke er til at koge i smadder og de mere melede typer, der flosser når man bruner dem – men da de faste kartofler oftest er dyrest, kræver det ikke den store regnemaskine at gætte hvad man får. Skal det være fint, bruger man faste sorter som Ditta eller aspargeskartofler – skal det være bondsk (= masser af karameliseret fnulder i bunden af skålen), køber man de billige. Da jeg godt kan lide fnulder køber jeg de halvfaste sorter (eller blot katten i sækken). Opskriften her fungerer til begge dele.

Smeltning af sukkeret er nemmest hvis du bruger almindeligt, hvidt platnakke sukker: Det er renere end rørsukker, og brænder derfor ikke så nemt på som den mørkere søster.

Smør: Den rigtige vare.

DAG 1
Kartoflerne koges 2/3 møre i saltet vand, pilles og stilles på køl.

DAG 2

1.
Sukkeret smeltes i en dyb pande der med lethed kan rumme alle kartofler – eller i en bred, åben gryde. Der skal godt med varme på, da sukker ikke smelter før ved 180 grader. De kloge siger at man ikke må røre i gryden, før al sukkeret er smeltet til karamel. Det er til dels rigtigt, men kræver at man smelter ved korrekt temperatur, så sukkeret når at smelte, inden det er brændt på. Derfor: Styr karameliseringen ved at tage gryden kortvarigt fra varmen, hvis det ud til at gå lidt for stærkt (noget sukker smelter og bliver mørkt inden al sukkeret er smeltet). Og så må man gerne “slynge” sukkeret lidt rundt på panden, for at fordele varmen bedre.

Brunede kart 01

Brunede kart 02

2.
Når al sukkeret er smeltet, tilsætter du vandet. Det bruser op så pas på du ikke brænder dig. Noget af karamellen vil blive hård, men bare rolig – det skal nok blive til jævn karamelsovs i løbet af et par minutter. Rør rundt indtil karamellen er jævn og uden (større) klumper.

Brunede kart 03

3.
Så skruer du varmen ned til middel, tilsætter du smørret og lader karamellen koge 3-5 minutter, til den er tyknet let.

Brunede kartofler 05

4.
Mens smørret smelter i karamellen, finder du kartoflerne fra gårsdagen frem og skyller dem under den kolde hane, så de er helt våde.

Brunede kartofler 02

5.
Hæld forsigtigt kartoflerne i karamellen og vend dem rundt. Det er nu de fleste tænker, at det bliver s… da aldrig godt, det her. Men det gør det.

Brunede kartofler 06

6.
I løbet af de næste 15-20 minutter vil karamellen gradvist lægge sig som en tyk glasering omkring hver enkelt kartoffel. Vend dem jævnligt og forsigtigt.

Brunede kartofler 07

Brunede kartofler 08

7.
Når kartoflerne er godt glaserede, slukker du for varmen. Er der stadig 10-15 minutter til spisetid, så stop processen lidt før tid, læg låg på gryden og lad kartoflerne stå uden varme. Vend rundt i dem ind imellem. Serveres godt varme – er der karamelsovs tilbage i bunden af gryden, skal det helt klart med i serveringsskålen!


Tips & Tricks
Hvis man har andet man skal lave juleaften sådan ca. ½ time før spisetid (ha ha) – så kan du snyde lidt, ved at koge karamelsovsen dagen før: Kør trin 1-3 som beskrevet ovenfor, tag gryden af varmen og rør lidt ekstra vand i karamellen. Stil gryden koldt til du skal brune kartoflerne. Når det skal ske, varmer du blot sovsen op, rører godt rundt – og fortsætter hvor du slap ved punkt 4.


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s