Sådan! Rister du dine egne kaffebønner

Kafferistning_B1040

At riste sine egne kaffebønner er ’in’ og det kan jeg godt anbefale: Det er et rigtigt voksen-kinderæg med hele 3 ting på en gang: Det er nemt – det er billigere end at købe færdigristet kaffe – og så smager det SÅ meget bedre! Man kan købe rå kaffebønner på nettet – der findes et væld af indkøbsmuligheder – vi køber som regel hos Kaffemekka.

Du skal bruge
100 g rå kaffebønner

Sådan gør du
Tænd ovnen på 250 grader. Hæld de rå kaffebønner i et ildfast fad eller på en ren bageplade. De må kun ligge i et enkelt lag og ikke helt tæt, da de udvider sig lidt under ristningen.

Når ovnen er varm sættes bønnerne ind – ryst dem lidt med et par minutters mellemrum. Efter nogle minutter begynder de at ’poppe’ eller ’knække’ i takt med at væden i bønnerne fordamper. Dermed stiger temperaturen i den enkelte bønne og de æteriske olier ’eksploderer’ hvilket får bønnen til at springe eller ’poppe’. Det er i den proces at aromaen i kaffen for alvor udvikles.

Rist kaffebønnerne til de er ’poppet’ og er mørke – se ristedetaljer nedenfor. Bred kaffen ud på et fad og lad den køle af. Når bønnerne er kolde, kan man forsigtigt puste de skaller væk, der har løsnet sig under ristningen. Kaffen bør ’dampe af’ på fadet i nogle timer, og kommes derefter i en lufttæt beholder. Den fulde aroma i kaffen træder først frem efter et døgns tid.


Tips & Tricks
Hvor lang tid bønnerne skal være i ovnen, kommer an på hvor hårdt ristet du ønsker dem. Jo længere tid i ovnen – jo mørkere bønner og jo større bitterhed (som ved en espresso ristning) men meget hård ristning er ofte på bekostning af de finere smagsnuancer. Prøv dig frem – og rist eventuelt ved lidt lavere temperatur (fx 230 grader). Min erfaring er at temperaturen (i min ovn og med de bønner jeg rister) skal være minimum 230 grader for at de faktisk ’popper’, hvilket er essentielt for smagsudviklingen. De professionelle ristere siger at bønnerne skal være i ovnen 10-14 minutter – ikke kortere og ikke længere. Det kan altså godt betale sig at eksperimentere lidt med både temperatur og tiden i ovnen, for at få præcis den ristning du bedst kan lide.

De ristede bønner holder sig i princippet lige så længe som dem du køber – men gemmer du dem væk i månedsvis er der vel ingen grund til at gøre sig ulejligheden med at riste selv? Efter et par uger er 50% af aromaen i bønnerne forsvundet, så rist en gang om ugen – så har du friske bønner med fuld aroma til rådighed hver gang du skal have en kop kaffe :).


 

4 tanker omkring “Sådan! Rister du dine egne kaffebønner

  1. Super fint indlæg. Jeg rister selv min kaffe og kan klart anbefale det. Se evt. http://grovkoekkenet.dk/rist-din-kaffe/
    Kaffe er jo efterhånden blevet en videnskab med mange processer. Bønnerne er dog rigtig vigtige, for at resten af kaffebrygningen skal blive optimal.
    Friske bønner giver samtidig en mere cremet kaffe, hvis man kører den på sin espressomaskine, så det er vel endnu et hårdtslående argument.
    Men tak for kaffe 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s