Sådan! … laver du hjemmelavet pasta

At lave sin egen pasta er liiiidt nørdet – det indrømmer jeg. Men altså! Jeg ER jo en (mad)nørd – og det smager fremragende når det er hjemmelavet. Jeg bruger pastamaskine – har hørt at de seje (blandt andet den almindelige italienske husmoder) ikke behøver sådan et monstrum for at frembringe lækker pasta, men jeg gør.

Hjemmelavet pasta_01         Hjemmelavet pasta_02

Man kan lave pasta af mange typer mel – jo finere malet mel – jo finere pasta. Den mest gængse er “Tippo 00” som er meget fintmalet – den bruger jeg ikke. Pastaen bliver efter min smag lidt kønsløs og uden den struktur som jeg så godt kan lide ved hjemmelavet pasta. Der skal være lidt “modhager” på pastaen så sovsen kan hænge ved, nemlig… Jeg bruger helst durumhvede og gerne en kende grov (kendt som “semolina”). Den smager af mere og giver lidt bid og karakter.

4 personer

Du skal bruge
300 g hvedemel, Tippo 00, durumhvede eller blot almindelig hvedemel
1 knivspids fint salt
1 spsk olivenolie
3 store æg

1.
Vej melet af og kom det i en rummelig skål sammen med saltet. Det er vigtigt at det er fint salt, da den grove salt ikke opløses i dejen, og dermed kommer til at hænge fast i pastamaskinen. Kom olie i og slå æggene ud i melet. Rør æggemassen ud i melet med en enkelt finger (for ikke at klistre helt til), indtil dejen ligger i store klumper i skålen. Ælt den derefter sammen og vurder, om dejen hænger godt sammen – den skal umiddelbart føles som en mørdej. Er dejen lidt for våd, tilsættes lidt mere mel. Er den derimod for tør, tilsættes lidt af et sammenpisket æg – der skal sandsynligvis ikke meget i. Hvis dejen kun mangler en smule fugt, kan du blot gøre hænderne våde under den kolde hane, ryste dem lidt og ælte den ekstra fugt ind i dejen.

Dejen skal æltes mindst 10 minutter og gerne 15. Den skal være elastisk og jævn og kan som regel æltes direkte på køkkenbordet uden tilførsel af mere mel. Dejen er æltet færdig, hvis du kan trække i den, uden at den trækker sig synderligt sammen igen. Dejen pakkes stramt ind i film og lægges på køl i minimum en time, men gerne til næste dag.

Så skal der rulles:

2.
Del dejen i 4 nogenlunde lige store dele.  Træk den ene del til et rektangel på ca. 10 x 30 cm – det er ikke så vigtigt hvor langt det er. Indstil pastamaskinen til tykkeste rulning (som regel trin 7 eller 9 på pastamaskinen). Sæt pastadejen ned mellem de to valser og rul den igennem. Gentag dette 2-3 gange. Sørg for at skift start- og slut ende, således at den ende der kom ud af pastamaskinen sidst, bliver den der først kommer i pastamaskinen næste gang du ruller – sådan sikrer du at trækket i dejen bliver nogenlunde ens i hele længden. Når du har rullet den første 1/4 af dejen, gentager du med de sidste 3 stykker dej.

Nogle vælger at lægge dejen sammen med sig selv et par gange, i stedet for at rulle den igennem flere gange på samme trintykkelse. Jeg har ikke fundet ud af, hvad der virker bedst, så jeg bruger ovenstående metode, som jeg har lært af Mester Lars Kirk, og det fungerer.

Hjemmelavet pasta_03

3.
Når alle 4 dejstykker er rullet på den tykkeste indstilling på maskinen 3-4 gange, gentager du processen – blot 1 trin tyndere: Rul igen hvert stykke dej 3-4 gange og skift start- og slut ende når du ruller. Læg dejstykkerne til side på lidt meldrysset bord, efterhånden som du får rullet dem.

Hjemmelavet pasta_04

4.
Hvor tynd du vil have din pasta er op til dig: Jeg plejer at stoppe til og med trin 3-4 stykker – ellers bliver de for tynde, synes jeg. Men – det er op til dig. Til ravioli kan det være rart med lidt tyndere pastadej – prøv dig frem. Jo tyndere din pasta rulles – jo længere bliver din dej – og jo sværere er det at arbejde med. Her kan det være rart at være to: Én til at stoppe i maskinen og én til at dreje håndtaget. Du kan også halvere dine pastaplader hvis de bliver for lange.

Hjemmelavet pasta_054

5.
Når pastapladerne har den ønskede tykkelse, lader du dem hvile ca. 10 minutter på bordet. Husk at drysse med en smule mel.

Når pastaen har hvilet, flytter du håntaget i din pastamaskine fra de glatte valser til skærevalserne. Der er som regel 2 bredder at vælge imellem, jeg vil anbefale at du starter med at lave de brede pastaer. Når du så har fået lidt rutine og fornemmelse for dejen, kan du gå igang med de tynde…

Stik en plade i valsen og rul. Så snart pastaen er kommet igennem maskinen, så giv pastaerne lidt ekstra mel og skil dem ad, hvis nogle hænger lidt sammen. Pastaen kan sagtens klare en del mel – det ryster du af inden du koger den.

Hjemmelavet pasta_06

6.
Den færdige pasta kan ligge og hvile på bordet op til et par timer – derefter risikerer du at den bliver for tør og knækker, når du tager fat i den.

Sæt en gryde med masser af vand over. Når vandet koger, salter du det godt. Italienerne siger at pasta skal koges i vand der er ligeså salt som Middelhavet… I denne opskrift har jeg dog tilført lidt salt til dejen, så måske du skal nøjes med 1 spsk groft salt pr. 2 liter vand. Når vandet koger, ryster du det overskydende mel af pastaen og dumper den forsigtigt i gryden. Hjemmelavet pasta skal kun koge i kort tid – et par minutter måske. Det kommer an på tykkelsen samt hvilken meltype du har brugt. Smag dig frem og tag pastaen af varmen når du synes at den er der. Hæld den til afdrypning i en sigte og servér med det samme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s