Auberginer

Auberginer

Auberginer kan være en fæl oplevelse: Hvem husker ikke 80’ernes moussaka – auberginer druknet i olie lagt sammen med fedtet ost og klæbrig bechamelsovs… Ikke en mindeværdig oplevelse 😦

Der er 2 ting at huske med auberginer: 1. De skal tilberedes ved høj varme (som i meget høj varme), og 2. De bliver ikke bedre af mere olie.

Auberginer kan med fordel drænes for væske ved at skære dem i skiver, drysse dem med groft salt, lægge dem i lag (evt med let pres på toppen) og lade dem stå ½ times tid. Til sidst skylles de og duppes tørre. Det fungerer fint, men hvis man i forvejen er liiiidt lunken omrking dét at tilberede (og spise!)  auberginer, er det nok ikke et timelangt salte/dræne/duppe projekt man skal kaste sig ud i. Desuden kan det være lidt svært at styre saltmængden, når auberginerne først har været saltet.

Derfor: Lad som udgangspunkt være med at dræne auberginerne først: Skær dem i skiver (3-4 mm), pensl dem med olivenolie på begge sider – og smæk dem på bagepapir under grillen i ovnen. Grill auberginerne på begge sider til de er mørke, næsten sorte. Drys til sidst med lidt salt. Jeg holder af ovn-metoden fremfor på panden: Dels går det hurtigere, dels kan væsken fra auberginerne fordampe i ovnen, så de ikke kommer til at ligge og koge i deres egen saft. Når man laver aubergineskiver på denne måde, kan de spises lige fra fadet: De er bløde med sprøde næsten knasende områder – og så kan man faktisk smage, hvordan auberginer kan smage – hvis de ikke bliver gennempryglet af dårlig (men rigelig) olie, sur tomatsovs eller fed og intetsigende mozarella… Jeg laver rigeligt af disse aubergineskiver når jeg fx laver melanzane – for der ryger nogle undervejs.

Man kan også vælge at bruge auberginerne hele eller choppet i tern – Baba Ganoush (en aromatisk auberginedip er et eksempel på dette). Også her er det vigtigt at få branket overfladen på auberginerne ordentligt – og gerne over åben grill, så smagen bliver let røget: Grill evt. auberginerne hele og vend dem ofte til de er faldet sammen og er helt sorte på ydersiden. Pil det værste sorte af, men bibehold en del af skrællen hvis du gerne vil have den let røgede smag.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s