Løgtærte med timian og balsamico glaserede hvidløg

Løgtærte med balsamicoglaserede hvidløg

Jeg indrømmer at denne tærte virker lidt omstændig – glasere hvidløg? Men – den er faktisk ret god med de søde rødløg, den blide smag fra hvidløgene – og så lidt kant fra balsamico eddiken. Lav endelig dobbelt portion af dejen og læg den ene halvdel i fryseren – så har du nem tærte en anden dag.

 1 tærte – 6 portioner

Du skal bruge
DEJ TIL 2 TÆRTER
500 g hvedemel
½ tsk fint salt
250 g smør
2 store æg

FYLD
2 hele hvidløg – 20-30 fed ialt
3 dl sødmælk
½ dl balsamico eddike
3 store løg – 350 g ialt, rød- eller zittauerløg
25 g smør
6-8 kviste frisk timian
salt, peber

3 æg
3 dl piskefløde
salt, peber

Sådan gør du
DEJ
Hvedemel og salt blandes i en rummelig skål. Æggene piskes let sammen i en anden skål. Smørret skæres i tern og kommes ned til melet. Nu nuldres smørret ind i melet med begge hænder, til alle smørklumper er nuldret godt ud i dejen – det skal nærmest ligne fintrevet ost. Æggene kommes ved og dejen samles hurtigt. Jo mere findelt smørret er i melet, inden du kommer æg i – jo mindre behøver du at ælte dejen. Og jo mindre du ælter dejen – jo mere flaget og porøs bliver den. Så snart den er sammenhængende, deles den i to og den ene halvdel fryses ned. Den anden halvdel pakkes ind i film og lægges på køl i min. et par timer – eller til dagen efter.

FYLD
De 2 hvidløg pilles og feddene kommes i en lille gryde sammen med sødmælken. De simrer i ca. 20 minutter, til de netop er møre. Mælken sis fra og kasseres – og hvidløgsfeddene skylles i koldt vand og kommes i en lille skål. Gryden rengøres, balsamico eddiken kommes i og den simrer et par minutter, til den er kogt lidt ind. Hvidløgsfeddene kommes ved og de glaseres nu i balsamico eddiken ved forsigtigt at vende dem rundt, til der stort set ikke er mere balsamico tilbage – det tager et par minutter. Gryden tages af varmen og feddene bredes ud på en tallerken og stilles til side.

De store løg pilles og deles på langs og skæres dernæst i tynde skiver. Smørret smeltes i en stor pande, løgene kommes ved og de simrer nu ved svag varme, til de er bløde og gennemstegte, det tager ca. 20 minutter. Timiankvistene rives i mindre stykker og kommes ved de sidste par minutter. Krydres med salt og peber og stilles til side. Æg og piskefløde piskes sammen i en skål og krydres med salt og peber.

Ovnen tændes på 200 grader. Dejen tages ud af køleskabet og rulles ud i diameter på størrelse med tærtefadet + 5 cm ekstra til kant. Den kan godt være hård til at starte med – bank den evt. med kagerullen, til den er til at have med at gøre. Brug så lidt mel som muligt under udrulning. Tærtefadet smøres med smør og meles – husk kanten. Den overskydende mel bankes af hen over vasken. Dejen lægges i tærtefadet og trykkes godt fast – især langs kanten. Den overskydende dej skæres af og bunden prikkes med en gaffel eller lign. Bages ca. 15 minutter til den er netop gennembagt men stadig lys.

De bløde løg fordeles på den forbagte bund og de glaserede hvidløg fordeles ovenpå. De trykkes lidt ned i løgene, men må gerne stikke næsetippen op. Æggemassen hældes ud over. Tærten bages færdig ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller til den er gylden på toppen.

Serveres med en enkel salat, fx romaine, avocado i skiver og forårsløg, samt sennepsdresssing lavet af 1 del honning-dijon sennep og 2 dele olivenolie, krydret med salt og peber.


Tips & Tricks
Denne opskrift kan danne udgangspunkt for mange tærter: Undlad hvidløgene hvis du vil have en almindelig løgtærte, eller skift løgene ud med porrer og tilsæt lidt ristet bacon.

Hvis det er for langhåret med hjemmelavet mørdej, så køb en færdig dej – enten fersk eller på frys – de fås også med fuldkorn. Smagsindtrykket bliver noget mere rustikt  med  fuldkorn – til gengæld bon’er det positivt ud på sundhedsbudgettet …


 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s