Flødekartofler

Ikke noget fis, bortset fra at kartoflerne er skåret i tynde julienne-stænger, i stedet for de klassiske skiver. Skiverne fungerer nu også godt – jeg kan bare bedre lide dem sådan her, og så er de ofte hurtigere færdige end traditionelle flødekartofler. Spises til alt slags kød eller blot med en salat, se tips.

6 personer

Du skal bruge
1½ kg kartofler
1 stort eller 2 mindre løg
3 fed hvidløg
1 spsk groft salt
Godt med kværnet peber
6-8 ‘riv’ af en muskatnød
2½ dl god grøntsagsbouillon
2½ dl piskefløde – måske lidt mere

Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stænger på 3-4 mm tykkelse. Dette er naturligvis meget lettere på en mandolin med juliennejern end at skære dem i hånden, men med en god kniv går det nu fint.

Hak løget forholdsvis fint. Riv hvidløget. Kom kartofler, løg, hvidløg, salt, peber og muskatnød i et ildfast fad, ca. 20×30 cm, og vend det godt sammen. Hæld bouillon og fløde ved til det dækker ca. 3/4 op ad kartoflerne. Spæd til med fløde hvis det er nødvendigt.

Bag flødekartoflerne  i 45-60 minutter, til kartoflerne er helt møre og er gået i en skøn forening med fløden og bouillon. Hvis flødekartoflerne bliver for mørke på toppen lægges lidt stanniol over.


Tips & Tricks
Bland 200 g ristet bacontern eller lidt sprødristet lufttørret skinke i kartoflerne, reducer saltmængden til det halve, og drys revet ost på toppen de sidste 15 minutter i ovnen. Server som en selvstændig ret med en salat til.