Dhal – Indisk linsesuppe

_MG_4954

Dhal handler om 3 ting: De rette krydderier i den rette mængde – og håndteret på rette vis. Hele forskellen på klidmoster-linsesuppe og velsmagende dhal ligger i det. Linser – og vegetarretter i det hele taget – er ikke noget jeg har gjort det så meget i. Så jeg fik lyst til at udforske hvad dette køkken egentlig kan. Ikke overraskende skete det efter nogle solide juledage, hvor simpel linsesuppe pludselig syntes umådelig tiltalende. Tungen på vægtskålen var, at jeg smagte min svogers version (et af de dér lykkelige øjeblikke, hvor man midt i en samtale opdager en foodie – en medsammensvoren – som man henført kan diskutere fond-typer, tamarind-saucer og glasering af kød i wokretter med). Anyway – han havde en dhal stående som jeg liiiige skulle smage. Wow – det var godt, så nu skulle det være, det dér dhal.

Her er linserne kogt i grøntsagsboullion – og det skal være en go’ en! Har du lyst til lidt mere bund og umamismag, så kog dem i en liter hønsekødsuppe (uden urter) – det er også lækkert.  Dhal skal ‘bygges op’ – dvs du skal bruge den tid det nu tager at få smagsnuancerne frem i de enkelte råvarer. Løgene skal have tid, krydderierne skal ristes let, de flåede tomater skal ristes af. Men så får du også en dhal med fylde, dybde og stor smag. Spis naanbrød til – gerne hjemmelavede.

4 personer

DU SKAL BRUGE
1 l god grøntsagsboullion (ell. hønseboullion for mere umami)
3 dl røde linser
1 tsk fennikelfrø
½ tsk sennepsfrø
2 tsk korianderfrø
1 tsk olie
1 rød chili, uden kerner, skåret i mindre stykker
frisk ingefær i små tern, svarende til 1 spsk
1 mellemstort løg
4 fed hvidløg
1 tsk stødt gurkemeje
2 tsk stødt spidskommen
1 tsk garam masala (kan udelades)
1 tsk sød chili pulver
1 ds flåede tomater, hakkede
2-3 laurbærblade
1 nip sukker til at balancere syren i tomaterne

TILBEHØR
Naanbrød
Friske koriander

SÅDAN GØR DU
Kog boullionen op. Skyl linserne i koldt vand og hæld dem i boullionen. Lad dem koge 15-20 minutter til de er helt møre og lidt kogt ud.

Mens linserne koger, kargøres resten: De hele krydderier (fennikel-, senneps- og korianderfrø) ristes på en tør og rummelig pande ved god varme til de “popper” – pas på de ikke brænder på. Kommes i en morter (eller en gammel kaffemølle) og knuses til pulver. Hældes i skål sammen med de andre (allerede pulveriserede) krydderier. Chili, ingefær og hvidløg køres til næsten-mos i en minihakker, eller chili hakkes meget fint, mens ingefær rives. Kommes i en anden skål. Løget hakkes mellemfint og kommes på panden sammen med lidt olie – måske ½ spsk. Steges ved svag til medium varme, til de er klare og dufter sødt. Chili, ingefær og hvidløg kommes ved og det hele steges igennem 4-5 minutter. Det er vigtigt at løgblandingen får tid (uden at blive brun og brændt), så sødmen fra løgene træder frem. Når blandingen dufter sødligt, kommes krydderierne ved og det hele røres sammen med en spatel til en brunlig mos. Lad det riste på på panden yderligere et par minutter. Så kommes de flåede, hakkede tomater ved sammen med sukkeret, og det hele ristes igennem i yderligere et par minutter. Smag på blandingen – måske skal den have et nip sukker mere. Tomatblandingen kommes op i gryden til de kogte linser, tilsæt laurbærbladene og lad det hele stå og småsimre under låg 15-20 minutter. Smag til med salt.

Hvis du kan, så lad dhalen “sætte sig” et døgns tid inden du serverer – det bliver den endnu bedre af. Spises som en tyk suppe i dybe tallerkner med naanbrød og friske koriander på toppen.


Tips & Tricks
Dhal kan holde sig op til en uge på køl, så lav gerne en stor portion. Hos os laver jeg dobbelt op, og så spiser vi dhal en aften (dagen efter jeg har lavet den) og varmer resten hen over en weekend, når nogle bliver sultne.

Det er en god ide med en gammel kaffemølle som supplement til en morter: Det går sus-hurtigt og krydderier bliver malet helt fint. Men – lad være med at bruge den til kaffe igen 🙂


 

Reklamer