Marmelade af grønne tomater

Tomatmarmelade_LR2_1040

Hvert år den første søndag i advent samles hele familien hos Krølle og Susanne til et overdådigt kaffebord: Boller og brød, småkager og julekonfekt står linet op på de juledækkede borde sammen med smør, ost og … hjemmelavet marmelade. Den har været på bordet alle år – og jeg glæder mig hele året til december hvor jeg igen skal smage den: Marmeladen lavet af grønne tomater. Den smager syrlig-sødt, ikke helt ulig stikkelsbær, og er dejlig på nybagte boller og på toppen af en ostemad. Mageløst, simpelthen!

Nu har jeg fået have – og tomater – og dermed også mulighed for at lave marmeladen selv. Susanne bruger opskriften i “Den grønne syltebog” – jeg har justeret den lidt og tilføjet vanilje, som klæder de grønne tomater rigtig godt.

½ liter / 3 små glas

Du skal bruge
500 g grønne (umodne) tomater
250 g sukker
1 spsk citronsaft
1 spsk vanilje ekstrakt
Evt. ½ tsk rød melatin + 1 spsk sukker

En sjat vodka til sterilisering af glas

Sådan gør du
Tomaterne hakkes til en grov masse i en minihakker. Mosen kommes i en gryde sammen med citronsaft og koges ved ikke for høj varme i ca. 15 minutter. Skum evt. urenheder af med en ske undervejs. Efter et kvartes tid er tomatkødet mørt og sukkeret tilsættes sammen med vanilje. Det hele simrer 5 minutter mere.

En del af væsken skal fordampe så marmeladen tykner lidt (den tykner yderligere når den bliver kold). Hvis marmeladen stadig er tynd efter 20 minutter, kan den koges 5-10 minutter ekstra eller den kan jævnes med jævningspulver til marmelade (fx Dr. Oekter – se på pakningen hvordan).

3 helt rene små glas med tætsluttende låg skoldes med kogende vand (lågene lægges i en lille beholder der fyldes med kogende vand). Vandet hældes fra – pas på ikke at røre nede i glassene eller på lågenes inderside. Glassene fyldes et af gangen med en sjat vodka, låget skrues på og glasset rystes godt, så både glas og låg steriliseres. Den tiloversblevne vodka kasseres. Glassene fyldes helt med marmelade og låget skrues på med det samme.

Marmeladen opbevares på køl – det kan holde sig i nogle uger hvis du har været omhyggelig med skoldning og sterilisering. Skal marmeladen holde længere, skal du bruge atamon.