Øllebrød med æblekompot og ristede hasselnødder

oellebroed-1.jpg

Øllebrød – gourmetdessert eller fattigmandsmad? Det kommer nok an på, hvordan den er lavet – og hvad man serverer ovenpå. Her får den selskab af æblekompot, blød flødeskum og ristede hasselnødder … så er jeg i hvert fald godt underholdt!

3 portioner til morgenmad og 4 til dessert

Du skal bruge
250 g rugbrød, gerne fuldkorn men uden alt for store kerner
1 flaske mørkt hvidtøl (33 cl)
Ca. 3 spsk rørsukker eller muscovado sukker

DESUDEN
50 g hasselnødder
2 dl æblekompot
2 dl piskefløde

Sådan gør du
Riv rugbrødet i mindre stykker og kom det i en skål. Hæld øllet ved. Hvis det ikke dækker så spæd op med en sjat koldt vand til det dækker. Lad rugbrødet stå en times tid eller natten over.

Rist hasselnødderne i ovnen på 180 grader i 8-10 minutter, til de dufter dejligt. Tag dem ud og hæld dem i en skål. Når de er lune nuldres skallerne af. Det gør ikke noget at der sidder et par skaller tilbage. Hak dem groft og stil til side.

Æblekompotten kan købes færdig eller du kan koge et par skrællede æbler i tern med en smule vand, sukker og evt. lidt vanilje, til æblerne er møre. Smag til med sukker og lad kompotten køle af.

Si øllet fra (men gem det) og blend rugbrødet til en grov mos (eller helt glat hvis du ønsker det). Hvis mosen er for tyk, så spæd op med lidt af øllet. Kom øllebrødden i en gryde, tilsæt det meste af sukkeret, varm den op og lad den simre et par minutter. Spæd op med øl til konsistensen er som blød grød. Smag evt. til med mere sukker.

Pisk fløden til blødt skum.

Server øllebrødden rygende varm med æblekompot, de ristede hasselnødder og masser af blødt flødeskum.