Fru Plums saftige æblekage

PIC

Denne saftige æblekage er inspireret af Camillas Plums æblekage der indeholder betydelige mængder æbler, og dermed faktisk også smager af æblekage. I virkeligheden er det bare en gammeldags pundkage med æblefyld, men hun bør have kredit – ikke mindst fordi hun har lært mig at smør og sukker altså skal piskes lææænge. Kagen holder sig frisk i 4-5 dage og skal blot stilles køligt men ikke i køleskab. Den kan med fordel lunes stykke for stykke – så er der ikke et øje tørt.

14-16 gode stykker

Du skal bruge
250 g smør – blødt
200 g rørsukker
1 spsk vanilje ekstrakt (eller korn af en vaniljestang)
7-800 g æbler med en vis syrlighed (Belle de Boskoop, Ingrid Marie, Rød Aroma eller andet æble med syrlige undertoner)
1 tsk kanel
3 æg – skal have stuetemperatur
150 g hvedemel
50 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver
Yderligere 50 g rørsukker til ovenpå kagen

Servering: Thise creme fraiche 38%

Sådan gør du
Det bløde smør piskes et minut eller to. Sukker og vanilje kommes ved og blandingen piskes i 10-15 minutter til en fin, lys smørcreme. Sukkeret skal stort set være opløst. Pas på at din røremaskine / elpisker ikke bliver overophedet – hold evt. et par hvil undervejs.

Mens sukker og smør piskes, ordnes æblerne: Skær hvert æble i kvarte, fjern kernehuset og skær hvert æblestykke i yderligere 4 dele. Kom alle æblestykkerne i en skål, strø med kanel og vend dem rundt. Stil til side.

Når sukker, smør og vanilje er pisket luftig og cremet, kommes æggene i under piskning. De skal i ét ad gangen og der skal piskes godt imellem hvert æg. Det er vigtigt at æggene har stuetemperatur, ellers vil de kolde æg få smørcremen til at skille. Den samles igen når melet kommes i men det bliver alligevel ikke helt det samme. Har du glemt at tage æggene ud i god tid, så pisk æggene sammen i en lille lun skål, og dryp dem i smørret lidt ad gangen mens du pisker godt ind imellem.

Hvedemel, kartoffelmel og bagepulver vejes af i en skål. Når æggene er pisket i smørcremen, sigtes melblandingen i dejen over 2-3 omgange. Vend nænsomt melet i med en dejskraber.

Kom bagepapir i bunden af en 22-24 cm. springform. Smør kanten godt med smør. Kom dejen i formen og bred den jævnt ud, dejen skal kun gå halvvejs op ad kanten på formen. Kom æblerne over – det ser ud som om der er alt for mange æbler, men det passer meget fint. Tryk nu æblerne ned i dejen med flade hænder, de skal pakkes godt. Drys de sidste 50 g sukker jævnt over kagen.

Sæt kagen i ovnen på 170 grader (ikke varmluft) og bag den et sted mellem 45 og 70 minutter, til den er netop gennembagt. Kagen kan godt komme i kold ovn. Tag den ud når den er færdig og lad den køle af 10-15 minutter. Skær langs ringen, tag den af og kom forsigtigt kagen over på et fad. Servér den lun eller kold med creme fraiche.


Tips & Tricks
Du kan bage kagen med pærer i stedet for æbler: Reducer sukkermængden til 150 g, vend pærestykkerne i 1 tsk stødt ingefær i stedet for kanel og drys med en enkelt spsk sukker på toppen.