Brunkager – verdens bedste?

brunkager_verdens bedste

Min mand er tosset med brunkager og det er i høj grad hans fortjeneste, at denne opskrift har udviklet sig til, hvor den er i dag. Så mange brunkager havde jeg aldrig kunnet spise mig igennem… Jeg er egentlig ikke særlig vild med brunkager. Men der sker noget når man rammer den rigtige krydderiblanding, og – ikke mindst – skærer brunkagerne tyndt nok! For at kagerne skal blive den udsøgte jule-delikatesse som de faktisk kan være, skal de skæres ultratyndt. Brunkagedejen skal ’modne’ på køl 2-4 uger, så lav dejen i god tid, fx midt i november – så er dejen klar til julemåneden. Og bag så kun et par plader af gangen – de er absolut bedst når de er nybagte!

8-10 plader – alt efter hvor tyndt du kan skære dem

Du skal bruge
500 g mel
2 tsk stødt kanel
1 tsk garam masala
4 tsk stødt nellike
4 tsk stødt ingefær
4 tsk stødt allehånde
½ tsk sød chili
100 g syltede appelsiner
50 g hele pistaciekerner (vask evt. almindelig saltede)
150 g mandler
250 g smør
125 g neutral honning
250 g brun farin
2 tsk potaske
1 tsk hjortetaksalt
1 spsk koldt vand

Sådan gør du
Melet blandes med krydderierne i en rummelig skål – det gøres nemmest med et piskeris – så behøver du ikke at sigte krydderierne i. Mandlerne smuttes og evt. salt og hinde fra nødderne på pistacienødderne skylles af i koldt vand. Den syltede appelsin hakkes groft. De hele smuttede mandler, pistacienødder og den hakkede frugt kommes i melblandingen og det blandes godt. Smør, honning og farin smeltes sammen i en gryde og kommes i melblandingen. Det røres godt sammen. Potaske og hjortetaksalt røres ud i vandet. Lad det stå 5 minutter, så alle klumper forsvinder. Vandet tilsættes dejen og det hele blandes godt sammen.

En bageform (en almindeligikke for stor sandkageform er god i størrelsen) fores med husholdningsfilm og dejen kommes heri. Den trykkes godt ud i kanterne og trykkes flad på toppen. Dejen sættes til ’modning’ i køleskab i et par uger. Tiden på køl gør, at smagen udvikler sig en del og det vil være synd at undlade den del af processen.

Når brunkagerne skal bages, skæres dejen i meget tynde skiver (jeg bruger en gammeldags rugbrødsskærer fra Raadvad, men en pålægsskærer vil også være en god investering her. De kan få for et par hundrede kroner). Brunkagerne lægges på bagepapir og bages 2 plader af gangen ved 170 grader varmluft i ca. 7 minutter. Kagerne afkøles på en rist og gennem i tætsluttende dåser. Smager bedst indenfor 3-4 dage, bag derfor kun et par plader af gangen – dejen kan holde julen ud igennem (hvis der altså er nok af den)!


Tips & Tricks
Garam masala er et indisk blandingskrydderi, som består af blandt andet koriander, spidskommen, nelliker, peber, kanel, ingefær og kommen. Det hører ikke umiddelbart hjemme i en dansk jule-småkage, men for søren hvor det fungerer godt (tak til Nina Brenøe der kom på idéen)!

Mandlerne skal smuttes fordi de således hænger bedre fast i dejen under bagning.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s