Blommetrifli med ingefær og citronskum

blommetrifli
Når det er sæson for blommer, skal man unde sig en blommetrifli. Denne udgave er med knas af sprøde havreflager og flødeskum tilsat revet citronskal. Netop citronskallen giver et syrligt og let parfumeret modspil til den søde blommekompot og den fede fløde.

8 personer

Du skal bruge
BLOMMEKOMPOT
600 g blommer, gerne mørke
Ca. 250 g rørsukker
1 spsk vaniljeekstrakt eller korn fra en stang vanilje
1 knivspids (1/3 tsk) tørret ingefær
1 spsk vand
1 spsk kartoffelmel

KNAS
50 g mandler
150 g havregryn
25 g smør
100 g rørsukker
1 spsk koldt vand

CITRONSKUM
3 dl piskefløde
1 spsk vaniljeekstrakt eller korn fra en vaniljestang og 1 spsk sukker
fintrevet skal fra ½ citron

Sådan gør du
BLOMMEKOMPOT
Blommerne halveres og stenen fjernes. Hver halve blomme deles yderligere i 2-4 dele alt efter størrelse blommer. Blommer, vaniljeekstrakt, tørret ingefær, sukker og vand kommes i en lille gryde og det hele koges forsigtigt op. Kompotten koges et kvarters tid til blommerne er helt møre og let kogt ud. Ca. 1 dl af saften tages fra så snart blommerne ‘smider saften’ og hældes i en lille skål der stilles i køleskabet – den skal bruges når du skal jævne kompotten. Smag kompotten til – måske skal den have lidt mere sukker. Pisk kartoffelmelet ud i den afkølede saft, du tidligere stillede i køleskabet. Tag gryden af varmen og rør jævningen i lidt af gangen. Lad kompotten stå og køle lidt og smag til igen. Hvis du tilsætter yderligere sukker, skal det nok blive opløst så længe kompotten er varm. Lad kompotten afkøle fuldstændigt med film over – gerne til dagen efter.

KNAS
Mandlerne hakkes. Smørret smeltes på en godt varm pande og sukker og vand kommes ved. Sukkerblandingen koges et minuts tid. Skru lidt ned for varmen. De hakkede mandler og havregrynene kommes på panden og det hele vendes rundt. Havreblandingen ristes til den er lys gylden – det tager 6-8 minutter. Vend rundt i blandingen jævnligt så det ikke brænder på. Når blandingen er gylden, hældes den på et stykke bagepapir og bredes ud. Afkøles helt og kommes i lufttæt dåse.

CITRONSKUM
Fløden kommes i en skål sammen med vaniljeekstrakt og den fintrevne citronskal og piskes til en blød skum.

SAMMENLÆGNING
Blommetriflien lægges sammen i tynde lag i en stor skål eller i portionsglas: Kompot nederst, så et lag havreknas og til sidst et lag flødeskum. Gentag indtil du har brugt det hele – lagene skal være tynde. Lad kompotten stå på køl et par timer inden servering.


Tips & Tricks
Til lige præcis denne dessert, er det værd at overveje at få bestilt lidt vaniljeekstrakt fra Vanillamart: Mange triflier laves med råcreme eller anden kagecreme – i denne skal flødeskummet med vanilje og citronskal alene bære den ‘fede’ del af triflien, og derfor er det vigtigt at råvarerne er i top – og vaniljeekstrakten giver flødeskummet en hel speciel, fyldig smag. Vælger du at bruge korn fra en vaniljestang i stedet – så køb en god én af slagsen!


 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s