Bentes vidunderlige mørdejssnegle

 

15-18 stk

Faster Bente var af den gamle skole; mor til 4 og hjemmegående på et fantastisk landsted udenfor Holte. Hun og Poul købte stedet lige efter 2. verdenskrig, og det blev deres livsværk; at istandsætte og bygge til og om, have kvæg på markerne omkring dem, høns i haven og en plantage med grantræer, som hele familien solgte hver december. Det var i mange år en fast tradition for vores famile, at tage til Vildmosegaard for at hente årets juletræ. Bente anlagde en meget smuk have med bakket græsplæne, der smøg sig om husene, samt et utal af overdådige blomsterbede. Der var “åben have” i mange år, og der blev skrevet mange artikler om dén have.

Når Bente ikke var i haven, stod hun i køkkenet. Der var altid småkager i en dåse, når man kom forbi til te, og de var altid gode; bagt med smør, på gammeldaws manér. Disse mørdejssnegle var nogle af de absolut allerbedste!

 Du skal bruge
200 g  mel
200 g smør
1 spsk flormelis
1 nip salt
2 æggehvider
125 g sukker

Sådan gør du
Mel, flormelis og salt blandes i en skål. Det kolde smør skæres i tern, kommes i melet og smuldres mellem fingrene, til det ligner revet ost. Dejen samles hurtigt, filmes og lægges på køl.

Tænd ovnen på 200 grader. Pisk æggehviderne til bløde toppe. Pisk videre, mens sukkeret drysses i ad 3-4 omgange. Pisk marengsen helt stiv.

Rul den kolde mørdej ud til et stort rektangel der måler ca. 35 cm på den lange led. Dejen skal være ca. 2 mm tyk, ikke mere. Smør marengsen ud på mørdejen, men hold 5 cm fri på den ene langside. Rul nu dejen sammen til en roulade hen mod den marengsfri kant. Skær med en skarp kniv rouladen i 2 cm brede stykker, og placér marengs-sneglene på en bageplade med god afstand. Når alle snegle er skåret ud, trykkes de lidt fladere og “udad”, så de åbner sig lidt. Måske flækker mørdejen lidt, det gør ikke noget.

Sneglene bages ved 200 grader i 11-12 minutter, eller til både mørdej og marengs er gylden. Køler af på rist inden de kommes i dåser. De kan holde sig nogle dage – men det gør de aldrig. Planlæg en let aftensmad den dag, måske en salat – og lad være med at bage dobbelt portion, for så får man mavepine.