Gratis guddommelig kyllingefond

Hønsefond-1

Var det noget med en velsmagende fond, du kan bruge til alverdens retter, som kan sættes over på 10 minutter – og som ikke koster noget? Værsgo’!

Når der er hele fritgående eller økologiske kyllinger på tilbud, så køber jeg 2-3 stykker, skærer bryster og lår fra og fryser skroget ned. Når jeg køber bryster fra Løgismose skærer jeg altid det lille yderben fra og kommer det i fryseren til alle de andre kyllingeben jeg samler sammen. Når der er nok – så er det fond-tid. Hvis jeg mangler lidt ben kan man få fritgående kyllingevinger i Rema1000 for en 20’er.

En god portion

Du skal bruge
Rester fra kylling; skrog, vinger, yderleddet fra brystet eller andre ben uden meget kød på. Et pillet skrog fra en stegt kylling kan også bruges ligesom benene fra stegte kyllingelår.

Et par løg, lidt gulerødder, en porretop, lidt kål, stokken fra blomkål eller hvad du nu har i grøntsagskuffen. Evt. også en dusk persille.

10-20 peberkorn

(Fonden kan laves udelukkende på kyllingeben).

Sådan gør du
Alle dine kyllingeben fra fryseren kommes i en rummelig gryde. Hæld vand på og bring i kog. Imens vasker og skærer du grøntsagerne i grove stykker.

Når kyllingen koger skruer du lidt ned og lader den koge 5 minutter mens du skummer fonden et par gange. Dernæst kommer du grøntsager og peberkorn i, skruer ned for varmen og lader fonden simre ca. 1½ time under låg.

Når fonden har simret en time eller to, sier du den gennem en fin sigte. Kog evt. fonden ind – så fylder den mindre i fryseren. Lad den køle lidt af og hæld den dernæst i fryseposer (kræng posen ned over en lille høj beholder, så er der styr på det). Opbevar fonden i fryseren til du skal bruge den.


Tips & Tricks
Brug fonden til alverdens retter, supper, sovse, frikassé, sammenkogte retter.

Fonden er ikke saltet – det gør du når du laver din ret færdig – så kan du nemlig koge den ind så meget som du vil, uden at den bliver for salt.

Hvis du har tålmodigheden så pil kødet fra benene – der bliver alligevel en anstændig portion som kan fyldes i en tærte eller i vietnamesiske forårsruller. Og så smager kødet fra især kyllingevinger fantastisk, det er faktisk noget af det mest velsmagende kød på kræget overhovedet.