Gaspazho med krebsehaler og sprøde ostebrød

Gaspacho_NY-1

Gaspazho er den dejlig sommersuppe. Der skal være smæk på smagen – ellers kommer det til at minde lidt om udvandede grøntsager – og så skal tomaterne altså være solmodne. Men så er det også en klassiker der er værd at servere som forret til ethvert gæstemåltid – eller blot som aftensmad på de sommerdage, hvor solen har bagt ekstra meget.

8-10 personer til forret

Du skal bruge
SUPPE
75 g krumme fra et gammelt hvedebrød, gerne surdejs-
1 kg solmodne tomater, gerne små blomme-
2 store fed hvidløg, grofthakket
1 stor eller 2 små røde peberfrugter, i chuncky stykker
½-1 rød chili alt efter hvor stærk du vil have suppen (mormor Inge kan sagtens klare ½)
3 stængler bladselleri (ca 200 g), i chuncky stykker
½ agurk
1 spsk sherry- eller æblecidereddike
1 dl olivenolie
1 spsk salt
½ knsp peber

TOPPING
½ rød peberfrugt
1/4 agurk
evt- lidt chili
150-200 g krebsehaler

OSTEBRØD
8-10 skiver godt, daggammelt brød
2 spsk olivenolie
100-150 g revet cheddar

Sådan gør du
SUPPE
Brødet lægges i en skål og overhældes med koldt vand til det dækker. Lad det stå 10-15 minutter til det er blødt igennem.

Lidt af vandet knuges ud af brødet og det blendes med de andre ingredienser til suppen – evt. i flere omgange. Suppen skal blendes godt glat. Suppen røres godt sammen og stilles på køl i nogle timer til den er gennemkold. Smages til med salt, peber og eddike efter et par timer.

TOPPING
Peberfrugt skæres i 2 mm tynde strimler, der igen skæres i 2 mm stykker. Sættes til side i en skål. Agurken skrælles og skæres ligeledes først i strimler og dernæst i tern på 2×2 mm. Kommes i en anden skål, mens den finthakkede chili kommes i en tredie skål.

OSTEBRØD
Et kvarter før servering sættes ovnen på grill. Brødskiverne pensles med olivenolie på begge sider, lægges på en bageplade med bagepapir og grilles på den ene side, til det er sprødt og gyldent. Vendes og ristes kort på den anden side, tages ud og drysses generøst med cheddar – kommes tilbage under grillen og grilles til osten er smeltet godt ned i brødet og har taget lidt farve. Hold godt øje med at de ikke får for meget. Tag brødene ud og lad dem køle let på en rist. Osten på midten af brødene skulle gerne være blød, mens kanten er blevet sprød.

SERVERING
Den iskolde gaspazho røres igennem, smages evt. til en sidste gang og fordeles forsigtigt i glas. Ingredienserne til toppingen vendes sammen i en skål og fordeles i små toppe ovenpå suppen. Krebsehalerne drænes og fordeles ovenpå. Ostebrødet serveres til.


Tips & Tricks
Som med så mange andre opskrifter gælder det, at man som regel godt kan skifte en råvare eller to ud, uden at det nødvendigvis forringer kvaliteten af den færdige ret, men blot ændrer oplevelsen. Her kan du erstatte de røde peberfrugter med grønne for en friskere og lidt skarpere smag, eller tilføre fx vandmelon (som Ottolenghi gør) for en ekstra sødme.

Nogle krebsehaler ligger i dild-aroma, og selvom dild med lidt velvilje godt kan gå sammen med gaspazho, så er dildaroma ikke særlig sexet. Køb nogle krebsehaler der ligger i neutral lage – eller gå gourmant og kog dem selv :).