Galette Bretagne – boghvedegaletter

Første gang jeg stiftede bekendtskab med denne vidunderlige lille franske bagatel, var på Restaurant La Galette i Larsbjørnsstræde i København. Jeg var på en 4 ugers streng sukker-og-hvedemel-er-forbudt-diæt for at få nulstillet min multiallergi (det virkede), og det eneste sted jeg kunne spise ude med en veninde, var her. Jeg tabte mit hjerte på stedet: Nøddeagtige i smagen, sprøde i kanten og bløde på midten…

8 stk / 4 personer

Du skal bruge
DEJ
125 g boghvedemel
2 små æg
½ tsk salt
Ca. 4 dl vand
Smør til bagning

FYLD – PR. GALLETTES
2 skiver bacon
15 g ost (gruyere, emmentaler eller cheddar)
1 æg
1 stor håndfuld frisk spinat

Sådan gør du
Boghvedemel og salt blandes i en skål. Lidt af vandet piskes i til dejen er tyk og fri for klumper. Æggene piskes i og resten af vandet piskes i. Dejen skal være ret tynd og fri for klumper. Dejen stilles koldt i minimum et par timer. Dejen skal hvile lidt – ellers vil pandekagerne gå i stykker under bagningen. Pandekagerne bages i smør til de er gyldne – der bliver 8-9 stykker af denne portion. Det er nemmest at bage alle pandekagerne først, og så færdiggøre dem med fyld efterfølgende.

Imens pandekagerne bages, forberedes fyldet: Spinaten dampes eller ristes i lidt olivenolie til den falder sammen. Krydres med en smule salt og lidt peber og hakkes groft. Baconen sprødsteges. Osten rives.

Når galetterne skal laves færdige, lægges en galettes tilbage på panden og ægget slås ud på midten. Ost, bacon og spinat fordeles ovenpå. Krydres med salt og peber. Galetten steges et par minutter, til den er sprød i kanten og æggehviden er stivnet, men blommen stadig blød. Den ene kant på galetten foldes let, og den serveres straks med en enkel salat, fx salat og tomater med lidt olie/eddike dressing – på ægte fransk manér.


Tips & Tricks
Den lille forskel på klidmoster-galetter der smager af støv – og så disse lækre, sprøde og nøddeagtige galetter er bagetid: Galetterne skal altså bages ordentligt igennem, når fyldet er kommet på: De skal være sprøde i kanten og have fået godt med farve – så smager de fantastisk.

Fyldet kan varieres i det uendelige:

  • Ost og skinke – den ultimative parisertoast for glutenallergikere
  • Spinat, bacon, gedeost
  • Laks, rødløg og flødeost med urter
  • Brunch-galetten: Cheddar, røræg, bacon

Galetterne er velegnede til frysning (uden fyld) så bag gerne en stor portion – så er der hurtig aftensmad en anden gang.


 

 

2 tanker omkring “Galette Bretagne – boghvedegaletter

  1. Ummmm du skriver i opskrifter at de to slags mel blandes…? I ingredienserne står der kun boghvedemel.
    Derudover kan jeg ikke være mere enig i at Restaurant La Galette er noget nær fantastisk ;0)

    • Hej Mette :). Du har fuldstændig ret – jeg lavede oprindelig galetterne med halvt hvede- halvt boghvedemel, fordi jeg ikke kunne få pandekagerne til at hænge sammen med boghvedemel alene. Det var først da jeg opdagede, hvor meget dejen udvikler sig ved at stå en times tid (jeg ved ikke helt hvad der sker, men dejen bliver en smule mere sej i det) at lyset gik op for mig :). Opskriften blev dog ikke lige rettet, så tak for det!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s