Ungarnsk gullasch med chorizo og kartofler

Gullash_4.jpg

Ungarnsk gullasch kan laves i utallige varianter, dog altid med masser af paprika. Denne version er krydret med både sød og stærk paprika, og så er den spiket med store chunky kartoffelstykker og spizy chorizo. Jeg er ikke meget for kogte kartofler, men jeg æææælsker kartofler i sammenkogte retter – indisk, ungarnsk, dansk … you name it. Kartofler kogt i sovs får en helt anden karakter, end almindelige kogte af slagsen – integrerede som en velfortjent ligeværdig del af fyldet i retten, fremfor tilbehør af mere anonym karakter. Chorizoen tilfører chili-hede, røgsmag og smagen af svinekød, hvilket klæder retten ualmindelig godt. I denne portion er der til 6 fuldvoksne alfahanner – eller måske bare til 2 x dansk kernefamilie (kan fryses). Bjarne fra Ø-bro skal krediteres for denne version af gullasch (inkl. kartofler) da jeg blot har forsøgt at gå ham i bedene.

6-8 personer

Du skal bruge
1,5 kg oksebov eller klump
½ dl olie, omtrent
Salt, peber
200 g god chorizo – gerne Ålbæk’s med jalapenos
4 store løg, ca. 400 g
4 fed hvidløg
1 spsk spidskommen
3 spsk sød paprika
2 tsk stærk paprika
2 store grønne peberfrugter
3 spsk tomatpuré
3 laurbærblade
2 store eller 3 mindre gulerødder
1 ds flåede, hakkede tomater
1 kg kartofler – gerne bagekartofler
Ca. 1. l oksebouillon
Evt. lidt sød chili

Sådan gør du
Kødet skæres i ikke for små tern – ca. 4×4 cm. Chorizoen skæres i 3 mm tykke skiver. Løgene hakkes og hvidløg hakkes lidt finere. Gulerødderne halveres på langs og skæres i ca. 4 mm tykke halvmåner. Peberfrugterne renses og skæres i 3×3 cm tern.

Det nemmeste er at stege de forskellige råvarer af på en slip-let pande, og vippe dem over i simre-gryden efterhånden som tingene steges. Alternativt steges af i simregryden (så gerne skal rumme 8-10 liter) og en rummelig skål bruges som midlertidig holdeplads indtil alt er stegt, hvorefter det hele vippes tilbage i gryden.

Varm lidt af olien på panden og brun kødet ad et par omgange ved høj varme. Krydr med salt og peber undervejs. Kom kødet i simre-gryden. Brun chorizoen kortvarigt og kom ligeledes i gryden. Steg gulerødder og peberfrugt 2-3 minutter, krydr med salt og peber og kom i gryden. Skru ned til medium varme. Sautér løgene i lidt mere olie, til de er gyldne, måske 5 minutter. Kom hvidløg ved og steg videre et par minutter. Drys spidskommen og de to slags paprika over, vend godt rundt og steg yderligere et par minutter. Lav et hul i løgblandingen, kom tomatpuré i hullet og steg det af et minuts tid- bland med løgene og kom i gryden.

Skræl kartoflerne og skær dem i chunky stykker på 5-6 cm. Kom også dem i gryden. Hæld de flåede tomater ved, kom laurbærblade i og hæld bouillon ved, til det knap dækker kød og kartofler. Måske er der lidt til overs, måske skal der spædes en sjat ekstra vand ved. Vend det hele godt rundt, bring gryden i kog, skru ned, og lad gullaschen simre under låg 2½-3 timer, til både kød og kartofler er smeltende mørt. Vend forsigtigt rundt i retten ind imellem. Smag til efter en times tid – måske skal retten have lidt mere paprika, lidt sød chili for ekstra styrke, eller lidt ekstra salt. Hvis der er rigelig væske, så lad retten simre uden låg efter den første times tid.

Serveres med creme fraiche og evt. hakket bredbladet persille.


Tips & tricks
Jeg laver gullasch dagen før den skal spises, for ligesom de fleste andre sammenkogte retter, smager den bedst når den har overnattet.