Tyrkiske pizzaer – Lahmacun

tyrkisk pizza_1040

Tyrkisk pizza kommer fra området Tyrkiet – Armenien – Aserbajdsjan, altså området mellem Sortehavet og det Kaspiske hav. De laves på et utal af måder, men fælles for dem er en tynd bund, et krydret fyld af hakket kød, og at de toppes med frisk grønt i et utal af variationer. De er lidt omstændige – det er hjemmelavet pizza altid – men det krydrede fyld og den friske salat på toppen kan noget helt særligt. Herhjemme får vi nok tyrkiske pizzaer hver fjerde gang jeg ruller mig ud – og det er alligevel en del, i betragtning af vores hang til alt hvad der er italiensk… De er i øvrigt dejlige i madpakken, men smæk først salaten på lige inden den skal spises.

6 personer

Du skal bruge
PIZZADEJ
3 dl vand
10 g gær
1 stor tsk salt
1 spsk olie
6-7 dl mel, enten ren hvedemel eller 1/4 fuldkornshvede og resten hvedemel

FYLD
½ rødløg
1 fed hvidløg
½ rød chili
1 lille håndfuld bredbladet persille
400 g hakket oksekød
1 tsk olivenolie (evt. lidt mere hvis kødet er meget magert)
2 spsk granatæblekernesirup
2 tsk spidskommen
2 tsk salt
1 tsk sød chili
35 g pinjekerner

SALAT / TOPPING
1 agurk
750 g gode tomater
½ rødløg
2 håndfulde bredbladet persille
2 spsk olivenolie
1-2 tsk sherryeddike eller anden god eddike
1 tsk salt
lidt peber

Sådan gør du
PIZZADEJ
Gæren opløses i lunkent vand tilsat olie. Saltet og hovedparten af melet kommes i og dejen æltes glat og smidig. Mængden af mel afhænger af mange ting, så justér så det passer. Sæt dejen til hævning et lunt sted en times tid.

Tænd ovnen i god tid – op til en times tid før pizzaerne skal bages. Varm ovnen op til max temperatur og brug bagesten hvis du har en sådan. Alternativt så anbring en bageplade i bunden af ovnen og bag pizzaerne på denne. I begge tilfælde skal bagesten/plade varmes op sammen med ovnen, så de er glohede når pizzaerne kommes på.

PIZZAER
Rødløg, hvidløg, chili og persille hakkes fint i en mini-hakker. Kommes i en skål og blandes med resten af ingredienserne til fyldet bortset fra pinjekernerne. Alt æltes godt sammen.

Når pizzadejen er hævet, deles den i 6 stykker, som hver rulles ud til runde bunde, ca 5 mm tynde (ca. 20 cm i diameter). Fyldet fordeles på pizzabundene og det trykkes godt ud på bundene. Pinjekernerne drysses over og bundene bages på max varme  over flere omgange.

Mens bundene bages laves toppingen:
Agurken flækkes på langs og kernerne skrabes ud med en teske. Agurken skæres på langs og på tværs til tern på ca 1×1 cm. Tomaterne skæres ligeledes i tern på 1×1 cm. Rødløget skæres i tynde skiver. Den bredbladede persille hakkes og agurk, tomater, løg og persille blandes i en skål. Pisk en dressing af de resterende ingredienser og hæld den over grøntsagerne.

Når pizzaerne er bagt men stadig er lune spises de:
Hver pizza toppes med en god portion salat, pizzaen foldes på midten og spises med det samme.