Spizy thaisalat med oksekød

Der findes rundt regnet en million opskrifter på okse thaisalat på nettet – jeg har selv lavet nogle stykker af dem, i et forsøg på at nagle “det dér” næsten magiske der kan ske, i en salat. En dag (hvor jeg i øvrigt ikke fulgte nogen bestemt opskrift) var den dér: Sprød og blød på samme tid, sur-stærk men med sødme og dybde. Måske gav jeg den bare mere gas den dag, på chili, løg og andre stærke sager? Måske var det den nu-skal-jeg-spises pakistanske mango, der gjorde udslaget? Jeg ved det ikke, men vi kom kortvarigt i himlen, derhjemme. Heldigvis havde jeg – vanen tro – skrevet hvad, hvor meget, og hvornår, så her er den: Den – måske – bedste thaisalat med oksekød.

4 personer

Du skal bruge
DRESSING
½ dl lys soya
1 spsk sød soya
½ dl friskpresset limesaft (2-3 lime)
1 god dl brun farin, måske lidt mere
1 tsk fintrevet frisk ingefær
1 tsk fiskesovs
Shiracha eller anden stærk chilisovs

SALAT
2 mini romainesalat
En stor håndfuld små, aromatiske tomater, måske 200 g
2 små skoleagurker eller 1/3 alm. agurk
1 mango – gerne pakistansk, når det er sæson (aug-sep)
2-3 forårsløg
1 lille rødløg
1 stor eller 2 mindre røde chili
½ bundt friske koriander

En håndfuld peanuts
2 oksebøffer af god kvalitet, 2½-3 cm tykke (jeg bruger ribeye)
En smule olivenolie
Salt, peber

Sådan gør du
Først laves dressingen, ved at alle ingredienser bortset fra shiracha piskes sammen, hvorefter den smages til med shirachasovsen. Der skal måske ½-1 tsk i, men det bestemmer du selv. Smag evt. til med lidt mere lime – dressingen skal være sød-syrlig. Sættes til side, men pisk den op ind imellem, så sukkeret langsomt opløses.

Stokken og det yderste af bladene på mini romainesalaten fjernes, og salaten skæres igennem på langs. Bladene bredes ud i et stort fad med lidt kant. Agurken flækkes på langs, kernerne skrabes ud med en teske og kasseres, og stykkerne skæres i 2 mm brede skiver. Tomaterne halveres på langs og agurk og tomat krydres med salt og peber, og bredes ud ovenpå salaten. Mangoen skæres i mundrette bidder og fordeles på grøntsagerne. Forårsløg skåret i 1 cm stykker og rødløg der er halveret og dernæst skåret i 1 mm ringe, bredes ud ovenpå mangoen. Chili’en halveres, befries for kerner og frøstok, skæres i 1 mm tynde skiver og drysses ud over fadet – gem lidt til pynt. Koriander skåret i grove stykker drysses på toppen.

Varm en pande op til god varme, kom peanuts på og rist dem, til de har taget en smule farve. Hæld dem på en tallerken til afkøling. Sæt panden tilbage på varmen og fyr op på fuld varme. Kom en smule olivenolie på, krydr bøfferne med salt, og steg dem 1½-2 minutter på hver side – ikke mere. Læg dem på en tallerken 2-3 minutter, så de lige kan samle sig lidt. Pisk dressingen igennem en sidste gang, og hæld den i en lille skål. Drys de let afkølede peanuts øverst på salaten. Skær bøfferne ud i 2-3 mm tynde skiver, anret dem på et lille fad, hæld et par spsk dressing over kødet og drys med lidt chili. Servér salat, bøffer og dressing hver for sig, så man kan blande sin egen salat ved bordet.