Pizza – som italienerne laver den

pizza

Der er ikke de store ben i at bage en ualmindelig god pizza. Den skal have fuld skrue på varmen, bunden skal ikke være for tyk – og fyldet ikke for højt. Vi bager en del pizza hjemme hos os og alle har deres ynglingsvarianter. Det vigtigste er, at du bruger råvarer der faktisk smager af noget. Jeg bruger konsekvent cheddarost i stedet for mozarella (med mindre mozarella har en hovedrolle – så bruger jeg bøffelmozarella), kød der virkelig smager af noget (peperoni, parmaskinke) – og fuldkornsmel i pizzadejen, så bunden også giver sig til kende, midt i al herligheden.

4-5 personer – 3 store pizzaer

Du skal bruge
BUNDE
4½ dl koldt vand
25 g gær
2 tsk salt
2 spsk olie
2 dl fuldkornshvedemel (gerne Il Fornaio fuldkornsdurum-)
Ca. 8 dl hvedemel (gerne hvedemel med højt proteinindhold)

Lidt fuldkornsdurumhvedemel til udrulning (giver en sprød skorpe)

FYLD
475 g tomatsovs – se grundopskrift her (eller køb et glas færdiglavet :))
300 g cheddarost

TOPPING 1
200 g peperoni
150 g tyndskåret bacon

TOPPING 2
125 g seranoskinke
2 små løg
lidt frisk timian

TOPPING 3
125 g seranoskinke
2 spsk gorgonzola
1 fed hvidløg i tynde skiver

Sådan gør du
DEJ TIL BUNDE
Gæren opløses i vandet og salt, olie og fuldkornshvedemelet røres i, sammen med hovedparten af den almindelige hvedemel. Tilsæt hvedemel indtil dejen netop kan æltes og ælt den godt igennem. Jeg har et stoooort dejfad, der lige præcis kan stå i køleskabet. Det er også stort nok til at ælte i – så sviner jeg ikke køkkenbordet til. Dæk dejen med husholdningsfilm (holder på fugten) og et klæde (holder på varmen) hvis dejen skal hæve ved stuetemperatur. Hæver et par timer, eller på køl hele dagen, se Tips & Tricks nedenfor.

DEREFTER
Tomatsovsen laves som vist i opskriften her – eller du bruger en god, italiensk tomatsovs fra glas. Toppingen klargøres: Løg skæres i tynde ringe, bacon deles på midten, krydderurter hakkes. Tænd ovnen på fuld skrue – min. 250 grader men gerne højere hvis den kan. Sæt en bageplade i ovnen med det samme, så den bliver godt varm. Bager du på stenplade, så sæt den ligeledes i ovnen nu.

Når ovnen er varm, rulles 1/3 af dejen ud på bordet, der er drysset med fuldkornsdurum. Rul hellere lidt for tyndt ud end det modsatte – 3 mm passer godt. Dejen skal kunne være på en bageplade. Dejen lempes over på bagepapir, og smøres med 1/3 af  tomatsovsen (et tyndt, dækkende lag) og drysses med 1/3 af osten. Toppingen kommes på og pizza inklusiv bagepapir hives over på den brandvarme bageplade. Bages nederst i ovnen – evt. direkte på ovnbunden til den er mørk i kanten og fyldet også har taget farve. Hellere 2 minutter for meget, end 1 minut for lidt…

Mens den ene pizza bager, klargøres den næste – husk at lægge dejen på bagepapir inden du hælder fyld på – ellers bliver det let noget rod.


Tips & Tricks
Det behøver ikke at være uoverkommeligt at bage sin egen pizza – heller ikke med hjemmelavede bunde: Smæk dejen sammen om morgenen (det tager 5 minutter), dæk den med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet. Så er den klar når du kommer hjem :). Og tro mig – det er altså ikke helt den samme oplevelse at købe dejen færdig i supermarkedet. Det betyder ikke at jeg aldrig gør det og overholder man de andre retningslinjer for “god pizza” så bliver resultatet også ret ok – men jeg tænker alligevel hver gang, at jeg nok skulle have skubbet min pizzatrang et døgns tid, og så liiiige have smækket dejen sammen selv…


 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s