Peggys Chicken curry

Peggys chicken curry_1040

I foråret var jeg så priviligeret at have et ægte madøre fra Malaysia i mit køkken, Peggy hedder hun. Peggy er gift med Sunny og begge er kinesere fra Penang, en delstat i Malaysia, hvor der overvejende bor folk af kinesisk oprindelse. Kulinarisk er Malaysia en smeltedigel af asiatisk mad, idet køkkenet er influeret af både kinesisk, thailandsk, indonesisk, malay- og indisk mad. Det giver en rigdom af smagsnuancer at trække på i køkkenet – og det gør de. Generelt er maden stærkt krydret og typisk asiatisk i udtrykket – men med tydelige spor fra indien, og denne curry er ingen undtagelse; kylling i stærk karrysovs baseret på kokosmælk men suppleret med kartofler som man ofte gør i Indien. Den spises med basmatiris der også er indisk, i modsætning til jasminris der ellers serveres i størstedelen af Øst-asien.

4-5 personer

Du skal bruge
4 kyllingelår, både over- og underlår
10 cm tynd eller 5 cm tyk hele kanelstang
5 hele nelliker
½ stjerneanis
1 spsk chilipasta
1 spsk hvidløgspasta
1 spsk ingefærpasta
2 tsk alm. karrypulver
1 tsk sukker
5-8 kartofler, ca. 500 g
1 spsk olie
5-6 dl god kyllingefond
½ tsk salt
10-12 kværn peber
3/4 – 1 dåse kokosmælk

4-5 dl basmatiris
Evt. et drys friske koriander

Sådan gør du
Del kyllingelårene i over- og underlår. Udben lårene ved at skære langs med benet på bagsiden af kyllingestykkerne og dernæst rundt om benet for at frigøre det. Du kan dele hvert lårstykke i 2 dele langs med benet hvis det er nemmere. Puds stykkerne omhyggeligt af; Skær / hiv de små hvide sener i underlåret ud.Fjern evt. blod og brusk og skær overskydende skind og fedt fra, så alle stykker er pæne og indbydende. Del evt. stykkerne i lidt flere dele, således at du ender med 16-18 mindre stykker kylling ialt.

Skyl kanelstang, nelliker og stjerneanis i koldt vand og læg dem til side i en lille skål. Bland chili-, hvidløgs- og ingefærpasta i en anden lille skål med karrypulver og sukker.

Skræl kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte, alt efter størrelse. Varm ½ spsk olie op i en wok eller en rummelig stegegryde. Steg kartoflerne heri ved god varme, til de er brunede på flere sider, måske 10-12 minutter. Tag kartoflerne op og læg dem til side. Varm den anden ½ spsk olie op i wok’en på fuld skrald. Kom chili-blandingen i wok’en sammen med de våde, hele krydderier og steg ca 10 sekunder under omrøring. Kom kyllingestykkerne i wok’en og steg dem sammen med krydderierne til de har taget lidt farve, måske 1-2 minutter. Kom kartoflerne ved, kom fond på og skru ned for varmen. Krydr med salt og peber og lad currien simre ca. 20 minutter, til både kylling og kartofler er møre. Smag til undervejs med yderligere salt og peber og evt. lidt mere sukker. Currien er godt stærk men styrken tæmmes lidt af kokosmælk der kommes i lige inden servering.

2 minutter inden servering kommes 3/4 dåse kokosmælk i currien. Smag til igen og juster evt. smagen. Hvis currien er meget stærk, så brug den sidste 1/4 dåse kokosmælk også.

Servér med basmatiris.


Tips & Tricks
Peggy brugte færdiglavede pastaer til denne curry af mærket Santa Maria. Disse kan købes i tuber i de fleste større supermarkeder og kan holde sig på køl i flere måneder. Den færdige pasta giver retten en lidt anden smag, end hvis du knuser de friske sager i morteren eller minihakkeren selv, og jeg synes at “færdigsmagen” er en del af charmen ved denne ret. En dag prøver jeg den hjemmelavede variant (og så kan det være at jeg retter opskriften…)

Denne curry kan laves på et utal af måder og en vegetar-variant er oplagt. Her ville jeg lave den med kogte kikærter og hel spinat, som går rigtig godt i spænd med både karry og kokosmælk.

Hvis du har kokosmælk i overskud, så frys det ned i isterningbakker (som tømmes over i en samlet pose når de er frosset) – så er der til at creme en sovs en anden dag, og maden gik ikke til spilde.


 

Reklamer