Lørdags Bolognese

Denne bolognese lægger sig forholdsvis tæt op ad de autentiske, italienske opskrifter – dog har jeg tilføjet lidt ekstra grøntsager. Den tager det meste af en dag at tilberede – deraf navnet, eftersom det ikke er en sovs man smækker sammen torsdag aften – men når ingredienserne først er brunet af, passer den sådan set sig selv. Hemmeligheden ved en god bolognese er blandt andet godt med bacon – og så det syrlige pift i form af eddikebaseret sirup og evt. rødvin.

En ordentlig skudefuld (5 portioner á 4 personer)

Du skal bruge
300 g bacon
3 store løg
Et bundt bladselleri
4-5 fed hvidløg
2 squash
500 g gulerødder
1½ dl olivenolie
2 store dåser tomatpuré

2½ kg hakket oksekød
5 dåser hakkede flåede tomater
2 liter bouillon, okse- eller grøntsags- eller en blanding
2-3 spsk oregano
1 spsk herpes de provence
1 spsk sød chili pulver
1 spsk ketjap manis
2 spsk gastrik eller 1 spsk sukker og 2 spsk balsamico
1-2 glas rødvin (kan undlades)

Sådan gør du
Find den store gryde frem – den skal kunne rumme 7-8 liter. Først klargøres bacon og grønt: Baconen skæres i tynde strimler og hakkes derefter groft. Løg og bladselleri hakkes og hvidløg hakkes fint. Squash og gulerødder rives fint. Halvdelen af olivenolien varmes godt op i gryden og baconen steges – den skal ikke være sprød, blot steges igennem. Løg, bladselleri og hvidløg kommes ved og steges med til løgene er klare og har taget en smule farve. De revne squash og gulerødder kommes ved. Det hele vendes godt rundt så det ikke brænder på. Når grøntsagerne er faldet lidt sammen, kommes tomatpuréen ved og det hele svitses godt igennem. Det ligner ikke noget man har lyst til at sætte tænderne i, men tålmodighed, tålmodighed…

Grøntsagsblandingen hældes i en stor skål og gryden sættes tilbage på blusset. Der skrues fuldt op for varmen for nu skal kødet steges: Yderligere et par spsk olivenolie kommes i gryden og 1/3 af kødet tilsættes. Rør godt rundt i gryden med en flad spatel. Kødet vil smide noget væske og det er først når dette er sket, at kødet begynder at brune. Krydres med salt og peber. Når kødet er brunet godt og dufter nøddeagtigt, kommes det over i skålen til grøntsagerne og den næste 1/3 af kødet steges. Fortsæt til al kødet er stegt. Det er vigtigt at kødet reelt steger og ikke bare koger i sin egen saft, så sørg for at gryden er godt varm, og hav tålmodighed når du steger.

Al kød og grøntsager kommes tilbage i gryden. De flåede tomater sies (væsken skal ikke bruges) og tomaterne kommes i gryden. Bouillonen hældes ved og det hele røres godt rundt. Sovsen krydres med de tørre krydderier og yderligere salt og peber. Den skal nu stå og simre uden låg i 3-6 timer – rør i den undervejs. Efter en times tid kan du begynde at smage den til med yderligere krydderier, lidt ketjap manis, gastrik og gerne en sjat rødvin. Sovsen bør simre i mindst 3 timer.

Bolognesen smages til og kommes i frysebokse i passende størrelser – så er der super lækker mad til mange travle hverdagsaftener.

Denne bolognese er vores base for mange forskellige retter: Lasagne, chili con carne, gullasch-suppe … find selv på flere!


Tips & Tricks
Gastrik er en sirup kogt af lige dele eddike og sukker. Gastrik har en syrlig/sød smag og er uovertruffen til at smage sovser til med. Gastrik kan erstattes med en sjat balsamico og evt. et nip sukker.


 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s