Frikadeller med brun sovs og kartofler

frikadeller_1040

Som i alle dele af verden, har hver familie deres egen udgave af de retter, der er traditionelle og specifikke for deres land eller region. I Danmark kan vi (bortset fra det nye nordiske køkken) ikke bryste os af så meget – men frikadellerne, dem har vi! Og eftersom de skal laves som “vor moder gør det”, det vil sige vidt forskelligt, så tjener det egentlig ikke noget formål at lægge vores version op her – lige bortset fra, at så ved jeg selv hvor opskriften er :). 

4 personer + tilsvarende til fryseren

Du skal bruge
FRIKADELLER
800 g hakket flæsk
400 g hakket kalv eller okse
2 mellemstore løg, ca. 250 g
2 fed hvidløg, ikke for store
2 dl havregryn
½ dl hvedemel
2 tsk salt
½ tsk peber, evt. lidt mere
1 tsk sød chili
4 æg
4 dl sødmælk, måske lidt mere
1 spsk god oksebouillon rørt ud i lidt varmt vand

100 g smør + 2 spsk olie til stegning

SOVS
4 dl piskefløde
½ pakke oksebouillon i tern eller gele (svarende til 2½ dl færdig bouillon)
1 tsk sennep
½ tsk sød chili
peber
Evt. en smule salt (bouillonen er salt)
Et par dråber sovsekulør
1-2 spsk kartoffelvand til at fortynde sovsen lidt

DESUDEN
1 kg kartofler
Syltede asier

Sådan gør du
FRIKADELLER
Kom kødet i en rummelig skål (du kan ælte i) eller kør farsen på røremaskine. Hak løgene – ikke for fint – og kom dem ved sammen med fintrevet hvidløg. Tilsæt resten af ingredienserne og rør farsen godt, til alle ingredienser er indarbejdet i farsen og den er lidt “lang” i det; man kan se at proteinerne i kødet begynder at trække lidt tråde i farsen – det tager måske 4-5 minutter på røremaskine ved jævn hastighed. Lad farsen trække på køl min. 15 minutter men gerne en times tid. Farsen vil være ret lind, men den samler sig når den hviler.

Sæt kartoflerne over at koge i godt saltet vand.

Tjek konsistensen på farsen og rør evt. lidt mere mælk i – den skal stadig være lind, men skal kunne formes. Smelt lidt af smørret og kom en sjat olie i. Lad det bruse af. Form frikadeller på størrelse med et lille hønseæg – det gøres nemmest ved at dyppe en spiseske i et glas koldt vand, og dernæst forme frikadellerne med den våde ske og en hånd. Tryk frikadellerne let flade når de kommer på panden.

Steg frikadellerne ved ikke for høj varme på begge sider, til de er akkurat gennemstegte. Tag dem af panden og læg dem i et fad, efterhånden som de bliver færdige. Dæk fadet til så frikadellerne holdes varme.

SOVS
Når alle frikadeller er stegt, laves pandesovs: Kom piskefløden på panden sammen med oksebouillon, sennep, peber og lidt sød chili. Kom et par dråber sovsekulør i, til sovsen har den ønskede farve. Lad sovsen koge et par minutter til den tykner let. Hvis den bliver for tyk så tilsæt et par spsk kartoffelvand. Smag til med salt, peber og sød chili (sovsen skal ikke være stærk, blot have lidt fylde).

Servér frikadellerne med de kogte kartofler, sovsen og syltede asier.