Bøf stroganoff med blød kartoffelmos

 

5-6 personer

Du skal bruge
STROGANOFF
800 g okseklump i strimler eller tern
200 g bacon i tykke skiver (fx Irmas tørsaltede fra frilandsgris)
500 g champignon (gerne mark-)
2 store eller 3 mindre løg
3 spsk sød paprika, måske lidt mere
2 spsk tomatpuré
3 dl piskefløde
2 dl vand – eller til kødet er knap dækket
oksebouillon ekstrakt til ½ liter væske
½ tsk sød chili
salt, peber
1 spsk smør samt lidt olie til stegning

KARTOFFELMOS
1½ kg kartofler beregnet til mos (fx bagekartofler)
100-150 g smør
1-2 dl mælk
salt, peber

Sådan gør du
STROGANOFF
Rens champignons og del dem i halve eller kvarte. Skræl løgene, halvér dem og skær dem i 3 mm både. Skær baconskiverne i strimler på knap 1 cm bredde. Varm en rummelig gryde op og kom 1 spsk smør i. Steg champignons i nogle minutter ved god varme, til de er skrumpet og er blevet gyldne. Krydr med salt og peber undervejs. Hæld champignons i en lille skål og sæt til side. Varm gryden op igen ved medium varme, og kom lidt olie i. Steg løgene til de er klare og let gyldne – de må ikke blive brune. Kom dem i en anden skål. Sæt gryden på varmen igen og steg nu baconstrimlerne, til de er gyldne men endnu ikke sprøde. Kom bacon op til løgene, men hold så vidt muligt baconfedtet tilbage i gryden.

Kom kødet i en skål og drys de 3 spsk paprika ud over. Vend kødet rundt i skålen med fingrene, så paprika’en fordeles godt på kødstykkerne. Kom gryden tilbage på blusset og varm op til god varme. Kom evt. en smule olie ned til baconfedtet. Kom nu kødet i gryden og steg det kortvarigt ved god varme. Vend det et par gange undervejs. Det skal ikke stege mere end 2 minutter – ellers risikerer du at brænde paprika’en på. Efter 2 minutter kommes tomatpuréen ned til kødet, det vendes godt rundt og steger et minuts tid mere. Kom løg og bacon op i gryden (men vent med champignon), kom fløde og bouillon på, og vend godt rundt. Bring stroganoffen i kog og smag til med salt, peber, sød chili og evt. lidt mere paprika. Hold igen med saltet – måske skal stroganoffen have lidt ekstra bouillon. Lad nu stroganoffen simre under låg en times tid. Smag til undervejs. 5 minutter før servering kommes champignons i.

Mens stroganoffen simrer, laves kartoffelmosen:

KARTOFFELMOS
Kartoflerne skrælles, halveres og skæres i skiver. Kommes i koldt vand (uden salt) og koges til de er helt møre – ca. 20 minutter. Når de er møre hældes kogevandet fra, og kartoffelskiverne dampes nu tørre i gryden et minut eller to, på den endnu varme kogeplade. Herefter moses de med en kartoffelmoser (groft eller fint, alt efter hvordan man nu vil have det). Smørret røres i mosen – hvor meget er op til din samvittighed – og mosen røres yderligere med mælk, til den har den ønskede konsistens – jeg kan godt lide kartoffelmos med en forholdsvis blød konsistens. Til sidst smages til med salt og peber. Kom mosen i en skål og servér sammen med stroganoffen.

Reklamer