Bøf stroganoff med blød kartoffelmos

 

5-6 personer

Du skal bruge
STROGANOFF
500 g champignon
2 store eller 3 mindre løg
150 g bacon af god kvalitet (fx Aalbæk eller Højers)
2-3 spsk olie
25 g smør
800 g okseklump i strimler eller tern
3 spsk sød paprika, måske lidt mere
2 spsk tomatpuré
2½ dl piskefløde
2½ dl oksebouillon – eller til kødet er knap dækket
½ tsk sød chili
salt, peber

KARTOFFELMOS
1½ kg kartofler beregnet til mos
100-150 g smør
1-2 dl mælk
salt, peber

Sådan gør du
STROGANOFF
Rens champignon og skær dem i skiver. Skræl løgene, halvér dem og skær dem i 3 mm både. Skær baconskiverne i skiver på et par mm tykkelse og derefter i knap 1 cm brede tern. Varm en rummelig gryde op og kom en sjat olie i. Steg champignon i nogle minutter ved god varme, til væden er fordampet og svampene begynder at stege. Tilsæt lidt smør, krydr med salt og peber og steg dem gyldne. Kom dem i en lille skål og sæt dem til side. Varm gryden op igen ved medium varme, og kom lidt mere olie i. Steg løgene til de er klare og let gyldne – de skal ikke brunes. Kom dem i en anden skål. Sæt gryden på varmen igen og steg nu baconstrimlerne, til de er gyldne men endnu ikke sprøde. Kom bacon op til løgene, men hold så vidt muligt baconfedtet tilbage i gryden.

Kom kødet i en skål og drys de 3 spsk paprika ud over. Massér paprika’en ind i kødstrimlerne. Kom gryden tilbage på blusset og varm op til god varme. Kom en lille sjat olie i baconfedtet, så du hæver brændpunktet. Kom nu kødet i gryden og steg det kortvarigt ved god varme. Vend det et par gange undervejs. Det skal kun stege til det akkurat er brunet – ellers risikerer du at brænde paprika’en på. Når kødet er brunet kommes tomatpuréen ned til kødet, det vendes godt rundt og steger et minuts tid mere. Kom løg og bacon i gryden (men vent med champignon), kom fløde og bouillon på, og vend godt rundt. Bring stroganoffen i kog og smag til med salt, peber, sød chili og evt. lidt mere paprika. Hold igen med saltet – måske skal stroganoffen have lidt ekstra bouillon. Lad nu stroganoffen simre under låg en times tid. Smag til undervejs. 5 minutter før servering kommes champignons i.

Mens stroganoffen simrer, laves kartoffelmosen:

KARTOFFELMOS
Kartoflerne skrælles, halveres og skæres i skiver. Kommes i koldt vand (uden salt) og koges til de er helt møre – ca. 20 minutter. Hæld kogevandet fra og damp kartoffelskiverne tørre i gryden et minut eller to, på den endnu varme kogeplade. Mos dem med en kartoffelmoser (groft eller fint, alt efter hvordan man nu vil have det). Rør smørret i mosen – hvor meget er op til din samvittighed – og rør desuden varm mælk i, til kartoffelmosen har den ønskede konsistens. Jeg kan godt lide kartoffelmos med en forholdsvis blød konsistens, men det er en smagssag. Til sidst smages til med salt og peber. Kom mosen i en skål og servér sammen med stroganoffen.