Balinesisk kylling med kokos, gurkemeje og parfumerede ris

Balinesisk kylling_01 (1 of 1)

Denne karry med kylling er ligeså fuld af smag som thailandske karryretter – men den er ikke stærk. Og det er bare så dejligt, ind imellem at få en full-blown karry der ikke brænder nogle steder.

4 gode portioner

Du skal bruge
KARRY PASTA
1 mellemstort eller 2 små løg
8 fed hvidløg
2 citrongræs stænger
2 almindelige røde chili, med frø
4 x 4 cm frisk ingefær
2 tsk rejepasta
2 spsk stødt gurkemeje
3 spsk palmesukker (eller alm. rørsukker)
2 spsk fiskesovs
Denne portion giver pasta til 3 x kylling (altså til 12 lår). Frys de 2 resterende portioner ned i hver sin frysepose til en anden god gang.

Desuden:
4 hele kyllingelår
Salt, peber
2-3 spsk olie
2 dl hønse- eller grøntssagsfond
1 ds. kokosmælk – køb en der ikke skvulper når du ryster den – det betyder at den er skilt i den fede og den mere vandige del, ligesom vi ønsker det
2-4 kaffir limeblade (friske eller frosne) – kan undlades

Tilbehør:
Ris

Sådan gør du
KARRYPASTA
Løg og chili skæres i grove stykker. De yderste blade af citrongræs stængerne fjernes, de yderste 2-3 mm af den tykke ende skæres fra og ligeledes den øverste 1/3 af toppen. Stængerne flækkes og skæres i meget tynde skiver. Ingefæren skrælles og skæres i skiver. Alle ingredienser bortset fra fiskesovsen kommes i en minihakker og finthakkes så godt som det nu kan. Fiskesovsen kommes i og det hele køres til en våd, sammenhængende pasta. 1/3 af pastaen bruges til denne ret mens de andre 2/3 fryses ned til to andre gange.

DEREFTER
Kyllingelårene deles i over- og underlår og krydres med salt og peber. De brunes på begge sider i en rummelig sauterpande eller en gryde,  måske du skal brune af to omgange. Lårene tages op og lægges på en tallerken og karrypastaen kommes i sauterpanden, evt. med lidt mere olie. Den steges ved medium varme i 6-8 minutter.

Lårene kommes i panden igen og lægges i et enkelt lag. Fonden kommes ved til det står ca. halvvejs op af lårene. Låget lægges på og lårene simrer ved lav til medium varme i ca. 40 minutter. Vend dem efter 20 minutter.

Åbn kokosmælken og scoop den fede og faste del over i en skål. Mål den vandige del af, spæd op med vand og kog risene i kokosvandet. Kog toppene af citrongræs stængerne med i risene sammen med salt, som du plejer at koge ris.

Når kyllingen har simret i 40 minutter tages låget af og den fede del af kokosmælken kommes ved. Vend lidt rundt i kylling og sovs og lad det simre 5 minutter endnu. Skær midterstrengen på kaffir limebladene væk da den er træget og hård. Skær de halve blade i meget tynde strimler. Drys strimlerne over kyllingen og server med de parfumerede kokosris.