Hyldeblomstsaft

hyldeblomst_NY-1

Hvad med et glas frisk hyldeblomstsaft i sommerferien? Og i februar? Denne opskrift er uden atamon og kræver blot lidt plads i fryseren. Ved at undgå atamon undgår du også bismag og ved at fryse din saft bibeholder du den friske, klare smag i mange, mange måneder.

Knap 2 liter ufortyndet saft

Du skal bruge
800 g rørsukker
Saft og skal af 4 økologiske citroner samt ½ dl ekstra citronsaft
1,2 l vand
30 store hyldeblomstskærme

Sådan gør du
Sukkeret hældes i fx en rustfri stålgryde eller en plastbeholder med låg. Beholderen skal kunne stå i køleskabet. Skallen skrælles tyndt af citronerne og kommes i gryden, citronerne presses og saften kommes ved. Vandet koges, hældes over sukkeret og der røres rundt.

Hyldeblomstskærmene rystes grundigt fri for eventuelle smådyr og visne blomster. Skærmene skal ikke skylles – så ryger al den dejlige pollen som giver smag til saften. Blomsterne klippes fra stænglerne og kommes ned i sukkerlagen. Stænglerne kasseres. Sørg for at blomsterne holdes under vandet – ellers bliver de mørke af chokket fra det varme vand efterfuldt af iltningen fra luften.

Rør grundigt i blandingen og læg låg på. Lad blandingen stå ved stuetemperatur til den er kølet af (eller til næste dag) og stil den så på køl. Rør i blandingen et par gange om dagen.

Efter 4 døgn (heraf minimum 3 på køl) sies saften i en tyndt masket si og hældes på flasker. Jeg bruger ½ liters plastflasker som jeg fylder næsten op og trykker let på maven inden jeg skruer låg på. På den måde sikrer du dig at flaskerne ikke sprænger i fryseren, da væske udvider sig lidt når det fryses. Flaskerne kan holde sig i mange måneder på frost.


Tips & Tricks
Dette er en atamonfri opskrift, dels fordi jeg gerne vil undgå atamon når jeg kan – dels fordi saften smager bedre uden tilsætningsstoffer.

Brug ikke aluminiumsgryde til at lave mad i – og slet ikke syreholdig mad (som denne saft, der indeholder citronsyre og saft fra citroner). Aluminiummet går i forbindelse med syren og skaber dels nogle stoffer der ikke er særlig sunde, dels en metallisk smag som ikke klæder saften særlig godt.

Er man hardcore stop-madspild-tilhænger, kan man bruge ’affaldet’ fra saften til at lave marmelade: Kom revet citronskal i saften i stedet for hele skaller. Blend blomsterklase-citronmassen til mos og kog massen op med ekstra sukker – så har du en lækker hyldeblomst-citrus marmelade :).


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s