Rugklapper med gulerødder og malt

Rugklapper_B1040

Jeg kommer (lidt for?) ofte på en cafe i Helsingør, der bager rugklapper som disse, og fylder dem med alskens lækkerier. Og i et (naivt?) forsøg på at begrænse mine besøg til kun at omfatte en kop kaffe, har jeg nørdet mig frem til denne opskrift på egne rugklapper. De blev testet på svampejagt-skovtur i weekenden, og alle var super glade: Dels fyldt med salat, hjemmelavet tunsalat og agurker – dels med røget skinke. Nu får ungerne dem med i madpakken, og alt er godt.

16 stk

Du skal bruge
SURDEJ DAGEN FØR
6 dl koldt vand
10 g gær
1 spsk flydende malt – fx denne
4 dl groft rugmel
2 dl hvedemel

DESUDEN
200 g fintrevne gulerødder
15 g fint salt
2 dl rugflager
½ dl hørfrø
8 – 10 dl hvedemel

Et sammenpisket æg
En håndfuld rugflager til pynt

Sådan gør du
DAGEN FØR
Vand, gær, flydende maltvog de to slags mel røres grundigt sammen i et stort fad (det skal kunne være i køleskabet). Dejen filmes og stilles på køl til dagen efter.

EFTERFØLGENDE
De fintrevne gulerødder tilsættes dejen sammen med salt, rugflager, hørfrø og det meste af hvedemelet. Dejen røres godt sammen og æltes med det resterende hvedemel – det er ikke sikkert at du skal bruge det hele – dejen skal blot kunne æltes. Dejen deles i 2 lige store dele, som hver rulles ud til en aflang firkant – ca. 25 x 30 cm – og ikke tyndere end 1½ cm. Firkanterne vippes over på hvert sit stykke bagepapir og kanterne skæres nogenlunde lige. Firkanterne skæres i 8 lige store stykker – ialt 16 rugklapper, hver 6 x 15 cm. De prikkes med en tændstik eller lignende, pensles med æg og drysses rundhåndet med rugflager. Hver bageplade dækkes med et viskestykke og stilles til efterhævning et lunt sted en times tid. Bages ca. 35 minutter ved 200 grader, afkøles og brækkes fra hinanden.


Tips & Tricks
Flæk rugklapperne så snart de er kølet af og frys dem ned – så er der friske rugklapper når du lyster – og de kan smøres mens de stadig er frosne (hvilket man som Husmoder synes rigtig godt om mandag morgen….).


 

 

2 tanker omkring “Rugklapper med gulerødder og malt

  1. Hej, kan man erstatte malt med noget andet? Det er nemlig ikke noget jeg lige har liggende, og vel heller ikke noget man kan købe i et almindeligt supermarked! Jeg kunne nemlig godt tænke mig at bage idne rugklapper, da de ser mega-lækre ud!

    • Hej Christina! Du kan sagtens bage uden malt: Giv dejen en spsk sukker og 1 tsk eddike som erstatning for den sød/sure malt. Rugklapperne bliver lysere men det gør jo ikke noget ;). Gpd fornøjelse – de er super til madpakker og skovtur.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s