Julestjerne til julebordet

SÅ blev det december! Med alt hvad dertil hører af julesne, julehygge, gaver og ferie…. Om nogle dage, altså. Lige nu ligner det mest alt-det-jeg-skal-nå-inden-jul-og-vi-skal-have-fri-og-hygge-os. Men jeg glæder mig, til jul, til ferie, til at være sammen og til at have tid. Manden Min bliver 50 år d. 18. december og dét er jo en begivenhed der figurer som en julegave: At få lov til at lave mad til 35 mennesker. Vi skal lege “1001 nat” med persisk buffet: Langtidsstegt lam, cous-cous salat med ristede mandler og abrikoser, en ny dyppe-ting lavet på ristede peberfrugter: Muhamera – eller som den hedder derhjemme: Må-ha-mere. Baba ganoush og svampede mandelkager med masser af citrus. Det bliver en fest (ja – også at lave maden :)).

JulestjerneMen inden da skulle der lige ske noget andet. Jeg har haft lyst til at prøve denne “choko-stjerne” i lang tid og da Jule-musen (som Julius hedder i julemåneden) havde lyst til at bage, synes jeg at det var tid. Dog ikke med nutella som de fleste bruger, men med en lidt mere lødig variant: “Smag forskellen” fra Kvickly. Den har en god smag af nødder – og lidt salt som klæder smørepålæg ret godt.

Jeg synes at det er passende at kalde den en julestjerne, og den bliver faktisk ret flot og julet at se på. Desværre var jeg i mit pyntesyge hjørne, og det er derfor lidt svært at se på billedet, nedenunder glasur og julehjerter :). Jeg linker lige til en blog, hvor man se hvordan man folder den – opskriften får du her – den er til 8 personer (eller 1 med hjertesorg som Nigella ville sige):

Du skal bruge:
1 portion af denne tebolledej
150 g smørepålæg med nødder
1 æg til pensling

Pynt:
glasur og små røde sukkerhjerter, guldkugler ell. lign.

Sådan gør du:
Lav bolledejen som beskrevet under teboller med kardemomme og stil den til hævning. Når dejen er hævet deles den i 4 lige store stykker der hver trilles til kugler. Hver kugle rulles flad som en pandekage – de skal være lige store og ca. 20 cm i diameter.

Tænd ovnen på 200 grader. Varm smørepålægget kort op i mikroovn eller i en lille kaserolle – så er det meget nemmere at smøre ud. Læg den første pangekage-tynde dej på bagepapir og fordel 1/3 af smørepålægget over – stop 1 cm fra kanten. Læg de resterende dejstykker lagvis med smørepålæg som hvis du samlede en lagkage, slut af med dej. Tryk lidt sammen i kanten. Nu skal stjernen formes:

Markér en lille cirkel i midten af “lagkagen”, sådan ca. 5 cm i diameter. Brug fx et lille glas. Du skal ikke trykke glasset hårdt ned i dejen – blot markere. Skær nu lagkagen i 16 lige store stykker men lad være med at skære indenfor cirkelmarkeringen. Du kan bedst se hvordan her.

Nu snor du stykkerne en hel omgang om sig selv – ligesom hvis du snoede en frøsnapper. Sno dem spejlvendt mod hinanden to og to og saml de to stykker i enderne ved at mase dejen lidt sammen. Når du har gjort dette hele vejen rundt, vil din lagkage nu være blevet til en stjerne med 8 takker. (Hvor er det godt at andre her på nettet tog nogle billeder MENS de bagte!).

Lad stjernen hæve ½ times tid, pens den med æg og bag den ved 200 grader i 16-18 minutter til den er gennembagt. Lad den køle lidt af, og pynt den med glasur og tingel-tangel.

Og hvordan smager den så? Jo – ret godt, faktisk. Ikke så sød som man kunne frygte – mere som en tebolle med smørepålæg af den mørke slags. Den vil gøre sig godt til en børnefødselsdag eller på julefrokost-bordet. Vi andre fik et enkelt stykke – og Julemusen spiste resten … med velbehag!

Mange madglade hilsner fra

Sisse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s