Sommerferie på flere måder

Idag er sidste blogindlæg, inden jeg holder en laaaang sommerferie. Mit dejlige nye job kræver mange timer lige her i starten – og den ekstra times transport hver dag gør, at jeg ofte først er hjemme 17.30 eller senere. Når der så også skal laves sund/nærende/velmagende/hurtig aftensmad + det løse – så kniber det med bloggeriet. Jeg holder af hverdagen, som Dan Turell sagde. Og det gør jeg – selvom den skal i liiiidt fastere rammer, hvis det hele skal lykkes. Og det skal jo ikke være en pligt – det med bloggeriet. Så – sommerferie nu – og så blogges vi ved på den anden side af en forhåbentlig dejlig, varm og nærende sommerferie.

Dagens retter er lidt inspiration til de lyse sommernætter – og så lagkagen – den jeg (stort set) altid laver – fordi det er den bedste. Vi starter med en velkomstdrink med rabarber og lime. Den er go’ til gæster på terrassen, til midsommer, til sommerfest – eller bare fredagsgrill. Jeg elsker rabarber som giver den mest delikate, syrlig-søde smag – og farver drinken i en uimodståelige pink grape, der lyser op sammen med den grønne lime.

Velkomstdrink med rabarber

Velkomstdrink med rabarber og lime

Vitello tunnato – kalv i tunsovs. Så bliver det ikke mere italiensk – og heller ikke mere velsmagende. Vitello tunnato er noget så opskurt som kalv i tunsovs. Indrømmet – det lyder ikke særlig delikat. Og det ligner heller ikke en million. Men prøv det nu, bare én gang! Vitello tunnato er nok på en top 5 over den italienske mad jeg holder mest af – og det siger en del! Vitello tunnato er oprindeligt – ligesom mange andre klassiske, sublime retter – fattigmad (tag bare ‘Pizzaladiere’ – en legendarisk ‘pizza’ fra Sydfrankrig). Det er mad som Mutter fandt på, når pungen var tom og der var mange munde at mætte, og består egentlig blot af en rest kød der maskeres med en fyldig tunsovs – og så brød for resten. Retten stammer (vistnok) oprindeligt fra Piemonte og der findes – naturligvis – et utal af varianter. Min kommer her, og ligesom de fleste italienske Mutter’e, holder jeg på at min version er den bedste!

Vitello tunnato

Vitello tunnato – kalv i tunsovs

Som tilbehør til sommermaden kommer her et par ideer. Først ovnstegte kartofler med balsamico og hvidløg: Ideeen med at bage kartoflerne med balsamico og hele fed hvidløg er oprindelig Kille Ennas. Jeg piller dog hvidløgene og har reduceret mængden af balsamico, da jeg ellers synes at syren bliver for fremtrædende. Men sammensætningen skal 100% tilskrives Kille – en i øvrigt fremragende kok!

Ovnbagte kartofler med balsamico og hvidløg

Ovnbagte kartofler med balsamico og hvidløg

Som salat kan man vælge at lave Den Grønne Salat: Lutter grønne sager – gerne med en simpel creme fraice rørt med salt, peber, citron og masser af hakkede krydderurter som dressing. Den er enkel og meget dejlig. Spis den fx til grillet laks – og kom godt med dild i dressingen.

Den Grønne Salat

Den Grønne Salat

Hvis du er glad for hummus – så skal du overveje at prøve sommer hummus som jeg kalder det: Hummus lavet på edamamebønner. Den er friskere og lettere end hummus lavet på kikærter – men smagsmæssigt ligger sommer hummus forbavsende tæt på den klassiske hummus. God til grillet kød, i sanwich med et stykke røget kød og små tomater – eller på ristet rugbrød med avocado og citron.

Sommer hummus

Brød med ost og chili er en gammel opskrift af mine. Jeg udviklede den oprindeligt som tilbehør til gullashsuppe, men fandt hurtigt ud af, at det er et super brød til buffet: Kombinationen af ost og chili giver brødet karakter og kant.

Brød med ost og chili

Brød med ost og chili

Det søde indslag er lagkagen over dem alle, nemlig lagkage med rabarberkompot og hvid chokoladecreme. Jeg har lavet den i mange år, det er nok den lagkage jeg oftest laver, og det er simpelthen fordi den er umådelig dejlig at spise: Blød og lækker hvid chokoladecreme, der egentlig er liiiidt for meget – men som bliver holdt i skak af den syrlige rabarberkompot. Det er sol og sommer, det er ferie og samvær med familie og vennner, ture på stranden og aftener med grillmad, bål og ristede marchmellows. Det bliver en dejlig sommer!

Lagkage med rabarber og hvid chokoladecreme_1040

Lagkage med rabarber og hvid chokoladecreme

Jeg vender tilbage med fornyet energi på den anden side af de lyse sommeraftener. Måske har konceptet ændret sig – måske bliver mit fokus et andet … og måske er alt som det plejer. Det vil tiden vise – jeg glæder mig til selv at se, hvad der skal ske her på sissesdiner.com.

God sommer til alle!

 

Mange madglade hilsner

Sisse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s