4 x anti-stress salater til buffeten

Denne gang viser jeg hele fire salater til sommerens gæstemad. De har alle rod i det Mellemøstlige med ingredienser som granatæblekerner, linser og bulgur, men de smager fremragende alle fire. De er en del af mit standard repertoire når vi skal have mange gæster, fordi de kan (eller ligefrem skal) laves i forvejen – og så fordi de komplementerer grillet kød ganske dejligt.

Den første – og nok smukkeste af dem er en frisk salat med appelsin, granatæble og saltristede solsikkekerner. Der er ikke noget rocket-science i tilberedningen – det er mere sammensætningen af råvarer der overrasker positivt.

Salat m appelsin, granatæble og solsikkekerner_B1040

Salat med appelsin, granatæble og solsikkekerner

Jeg tror ikke det er min egen opskrift – skal jeg gætte på ophav er det sikkert Yotam Ottolenghi der har lavet den eller noget der ligner. Apropos Yotam Ottolenghi: Køb hans kogebøger – især Jerusalem har begejstret mig!

Blomkålstabouleh_B1040

Blomkålstabouleh med belugalinser

Den anden klassiker i mit sommerkøkken er blomkålstabouleh med belugalinser. Jeg tvivler på at det er min egen opfindelse – Nigella måske? Den har været i min samling i mange år, så jeg husker det ikke. Det er en salat man kan servere til folk, der normalt ikke bryder sig om bønner og linser (det skal nemlig bare laves ordentligt!). Husk at krydre den godt – og mens linserne stadig er varme.

Bulgursalat med abrikoser og ristede mandler_B1040

Bulgursalat med abrikoser og ristede mandler

Den 3. salat er til gengæld min egen. Jeg udviklede den sidste sommer og den er ganske dejlig. Bulgursalat med abrikoser og mandler. Den bløde bulgur, de sprøde mandler og de syrlig-søde abrikoser – det er en god kombination. Jeg har lavet salaten et par gange, hvor den ikke rigtig “spillede”: Det var som om de enkelte ingredienser ikke hang sammen, men spillede hver deres melodi (du ved sikkert hvad jeg mener), og jeg tror at det hænger sammen med dressingen: Citron-honning balancen skal være i top, så hvis salaten ikke helt “er der” efter et par timer i skålen, så rør lidt ekstra citron eller honning i. Og så husk, at lige her skal du ikke bruge politisk korrekte abrikoser – det er de svovlede, ikke-økologiske bæster der skal i denne salat…

Tabouleh med avocado og mandler

Tabouleh med avocado og mandler

Den sidste salat er også en tabouleh (ja undskyld billedet – det ligner mere noget katten ind imellem laver – men sådan er det altså, når man skifter arbejde og dermed også PC – og er sat af sit sædvanlige billedredigeringsprogram indtil videre…). Luk øjnene – denne tabouleh med avocado og mandler smager dejligt. Ordet ‘Tabouleh’ kommer af arabisk og betyder ’at krydre’. Og det er også essensen i en tabouleh: Den skal være velkrydret og afstemt. Traditionel tabouleh er baseret på bulgur med tomater, agurk og persille – alle råvarer der trækker smag og derfor skal have et skud krydderi eller krydderurter, for at blive interessante for alvor. I denne tabouleh er bulguren erstattet med mandler og smagen gives af persille, koriander, hvidløg og citron – meget klassisk – og meget velsmagende.

Næste gang – kommer der også noget dejlig mad :). Men altså – at starte nyt job er en mundfuld, så om jeg finder på nye ting og sager – eller om jeg vælger at gå i arkivet her på siden, ved jeg endnu ikke. Og – så skal jeg også lige have rum til at nyde mit årlige, ensomme roadtrip til Norge – nu ser vi. Dejlig mad skal det nok blive til.

Mange madglade hilsner fra Sisse.

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s