Bloggerens ynglingsretter I

Bloggen har nu rundet de 117 opskrifter! Og så blev jeg jo lidt nysgerrig: Hvor mange af disse opskrifter havde jeg så blogget om – og hvor mange lækkerheder lå blot gemt på Sisses Diner og ventede på at blive opdaget? Ret mange, faktisk halvdelen. 53 opskrifter på al mulig lækker mad, som jeg har lavet gennem årene – og stadig laver – men som ingen kender til, med mindre man går på opdagelse på siden (hvilket man selvfølgelig bør gøre!).

Bloggen er blevet min kogebog nr. 1: Det er her jeg selv kikker, når jeg mangler inspiration til aftensmad, skal have gæster – eller bare ikke kan huske, hvordan man liiiiige laver dette og hint.

Torsk med gul karry og spinatsovs

Torsk med gul karry og spinatsovs

Her får du nogle af mine ynglingsretter – dem jeg selv laver igen og igen. Vi starter med en af efterårets store succeser, nemlig torsk i gul karry og spinat. Det smager forrygende, det er nemt, det er sundt – og så tager det under 30 minutter at lave (og det er ikke Jamie-Oliver-30-minutter jeg snakker om).

Vietnamesiske forårsruller

Vietnamesiske forårsruller

En anden tilbagevendende begivenhed derhjemme, er vietnamesiske forårsruller. De består af tyndt rispapir der er rullet omkring forskelligt fyld af kød, grøntsager og krydderurter, dyppet i en eller flere slags sovs. Fyldet kan varieres i det uendelige, blot man husker at der skal være lidt af det hele: Friske grøntsager, spicy krydderurter, lidt at tygge på i form af peanuts – og så en strimmel kød til dem der gerne vil have det. Igen: Det smager dejligt, det er nemt og det er sundt. Rullerne laves ved spisebordet, så hver især kan vælge hvad der skal i – det sætter især ungerne pris på. Jeg har serveret vietnamesiske forårsruller til 20 gæster – det var herligt – næsten som en opgradering af sen-70’ernes fondue.

Peanutbuttersovs

Peanutbuttersovs

Hjemme hos os, hører der 2 slags sovs til vietnamesiske forårsruller: Sød chilisovs af den type man køber i flasker i supermarkedet – og peanutbuttersovs, som serveres varm til de kolde ruller. Det tager omkring 45 minutter at lave en peanutbuttersovs, og derfor er det godt at vide, at den kan fryses. Lav en 3 dobbelt portion nu du alligevel er igang, og frys ned i poser. Så er der totalt lækker, cremet og spicy, asiatisk sovs i løbet af 5 minutter. Sovsen tøes op i køleskab over nogle timer, og varmes nænsomt op under piskning med en ekstra slat vand. Tju-bang – det behøver altså ikke at være så omstændigt at lave lækker mam…

Ostekage med lime og pære_B1040

Mascarpone ostekage med lime og ingefærsyltede pærer

De to desserter som jeg sandsynligvis har lavet oftest (hvis man ser bort fra tiramisu som har sin egen liga), er dels ostekage med lime og ingefærsyltede pærer – og rabarbercrumble. Hvis jeg skal finde en fællesnævner for disse to – meget forskellige – desserter, så er det nok den her synergi, der opstår mellem det fede, det sprøde og det syrlige. Vi kender det rigtig godt i dessertkøkkenet: Sød-syrlig koldskål med fed flødeskum og sprøde kammerjuncker, trifli af sød-syrlig blommekompot med flødecreme og sprødristet havre. I ostekagen findes synergien i den fede smulderbund af smør og kiks, den friske og syrlige ostemasse og detsød-syrlige frugt-topping. Jeg har yderligere tilsat lime i ostecremen for at understrege syrligheden og give en frisk limesmag. Denne limesmag i kombination med pærer og ingefær – det er konge. Jeg har altid en idé om, at jeg skal prøve at lave andre ostekager: Med rabarber og vanilje eller med amarenakirsebær og mørk chokolade – men det er blevet ved tanken indtil videre. Skal vi have ostekage – så bliver det med lime, pære og ingefær. Ikke særlig originalt – men fremragende.

Rabarbercrumble_B1040

Rabarbercrumble

Rabarbercrumblen har lidt det samme – blot vendt på hovedet: Her er den smørfede smulder-ting lagt ovenpå det sød-syrlige, nemlig rabarberne. Fedmen fra mælkeproduktet kommer fra flødeskummet der serveres til. Der er masser af mandler i min crumble – og så bruger jeg en vaniljeekstrakt, som hæver denne dessert fra almindelig mormor-niveau, til noget der er svært at forestille sig, før man har smagt. En veninde af mig spurgte engang, hvordan jeg havde lavet råcremen så lækker: Det var slet ikke råcreme – blot Thise piskefløde pisket til blødt skum med vaniljeekstrakt. Stik den! Har du ikke købt endnu, så skulle du tage at få det gjort – den fås her.

Sidste gang lovede jeg rosenkål i næste blogindlæg – og jeg har også lavet et par rosenkålssalater siden da. Og de smager rigtig – RIGTIG – godt. Men der er en hårfin linje mellem en cremet, delikat kålsalat – og en lidt tør og ‘kålet’ kålsalat, som jeg ikke helt har styr på endnu. Så Manden Min (og ungerne med) må lige lægge krop til lidt mere rosenkål, indtil jeg har naglet den. Sådan helt.

Næste gang går der nok lidt forår i den: Manden Min og jeg tager på Lele i aften, og det kommer der sikkert noget mere asiatisk dejlig-og-sund inspiration ud af. Om 3 uger tager vi på 48 timers kærestetur (+ Julius) til Rom: Vi skal hente en frisk forsyning parmesan, lade os inspirere af mad-markederne, spise de sædvanlige steder, køre på segways i Villa Borghese og spise is og drikke kaffe.

Mange madglade hilsner

Sisse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s