Glædelig jul…

… lige om lidt!

Og mens vi venter på julen – så skal vi lige have de sidste gaver på plads, confiteret ænderne, lavet de spiselige julegaver, pakket ind og gjort rent, besøgt og hygget…

Jeg vil ikke brokke mig – jeg ææælsker julen! Maden, samværet, lysene, ungerne. Men – det tager tid alt sammen – og derfor er der også reduceret i indlæggene denne gang: Vi snupper bare det allermest vigtige – nemlig julemaden:

Citronspecier_B1040

Citronspecier

Vi starter mod sædvane i det søde hjørne med disse meget nemme – og fuldstændigt undervurderede citronspecier. Disse småkager er ren synergi-mad: Man tager noget så ordinært som mel, smør og sukker, tilsætter vanilje og citron – og får noget så ekstra ordinært ud af det, som – måske – den bedste småkage ever.

confitere and_08

Confiterede andelår

Og så er her en opskrift på confiterede andelår. Tro mig – julemaden bliver aldrig det samme, når først du har prøvet at spise confiterede andelår. Forestil dig en koncentreret smag af and, super-duper mørt kød – og knasende sprødt skind. Det bliver ikke bedre. Du kan sagtens nå at confitere andelår til juleaften – i princippet kan du starte om morgenen d. 24. – men jeg vil anbefale at de får lov til at modne et par dage på køl. Opskriften er en Sådan! opskrift, så der er ingen undskyldninger: Du får alle processer serveret på et sølvfad. Jeg kan af gode grunde ikke vise de færdige, sprødstegte andelår, eftersom lårene færdiggøres kort før spisetid – men jeg  lægger et billede op efter jul!

waldorfsalat_2_1040

Waldorfsalat

Sidst men ikke mindst skal vi lige have det grønne indspark til julemaden, nemlig den klassiske waldorfsalat. Min opskrift er enkel – kraftigt inspireret af Annelise (hende med florentinerne). Denne opskrift er baseret på creme fraice, og er derfor noget syrligere (og sundere) end den originale salat, der er lavet på flødeskum og mayonaise (!). Jeg skærer bladsellerien ret fint, hvilket det giver en knap så voldsom spiseoplevelse – en fin balance til den fede mad der ellers serveres juleaften.

Næste gang er min søn Julius gæstekok på bloggen. Han vil komme med sin opskrift på kokosmakroner – og så kommer der et par bud på god nytårsmad.

Sidst men ikke mindst, så er der nu åbent for tilmelding til FOF aftenskole i Nordsjælland, hvor jeg til foråret underviser i gæstemad uden sved på panden. Vi skal lave super lækker gæstemad, der kan planlægges og laves i god tid – og vi skal nyde processen mens vi gør det. Det handler om nærvær, om samvær – og om at elske at lave mad. Der er hold i Helsingør og i Fredensborg – vi starter i marts. Du kan læse mere her.

Tilbage er kun at ønske en rigtig glædelig jul!

klokker 3

Mange madglade hilsner fra

Sisse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s