Så kom kulden…

… og julemåneden. Ikke sne – blot kulde og rusk. Med med det også varme og hygge indendørs. Vi har tændt op i brændeovnen hver aften – ilden giver en dejlig, søvnig varme, som får kroppen til at slappe af og sindet til at GLÆDE sig til en lang juleferie!

Men – inden vi når så langt, skal vi lige have købt et par gaver, afsluttet et par projekter på arbejdet og besøgt nogle af alle de mennesker vi holder af – og det hele skal helst være hyggeligt og nærværende, for livet er både for kort og for langt til det modsatte…

Denne gang har jeg lidt småtterier på menuen: Retter der fungerer rigtig godt på et julefrokost-bord og som smager bedst, hvis de er lavet god tid i forvejen. Os som ofte har en del gæster, kan godt lide mad der bliver BEDRE hvis det er lavet dagen før …

Andesalat med granatæblekerner_B1040

Andesalat med varme krydderier og granatæblekerner

Først får I opskriften på en kold andesalat med granatæblekerner. Anden er vendt med en sirup af appelsinsaft og varme krydderier, og det smager faktisk ret godt. Anden steges dagen før og trækker på køl natten over – selve salaten anrettes nogle timer før gæsterne kommer. Opskriften stammer fra min kokke-mester Lars Kirk – jeg har tilpasset den til mit temperament.

Til julefrokosten er det et hit at servere hjemmelavet smør: Det er nemt at lave (som i virkelig nemt) og det smager ret meget bedre end selv det bedste, økologiske smør man kan købe.

hjemmelavet smoer_B1040

Hjemmelavet smør

Og så er det tid til den dér som flere af gæsterne i weekenden spurgte til: Skal vi have gløgg? Altså den dér hvide, som du plejer at lave?

Ja – det skulle de! Den ‘hvide gløgg‘ er slet ikke gløgg men derimod en æble-rom-toddy med masser af krydderier og citrus. Du bør lave den blot en enkelt gang i løbet af vinteren – den smager af White Christmas på den gode måde.

Hvid gløgg_B1040

Hvid gløgg – eller romtoddy om man vil

 

Og nu vi er ved selvroseriet, så kommer også opskriften på den ultimative julesmåkage, nemlig ingefærsmåkager med mandler. Jeg har udviklet opskriften fordi jeg egentlig ikke bryder mig så meget om brunkager – men jeg elsker ingefær. Så – hvorfor ikke stryge alle de der kanel-agtige krydderier, og så smække både syltede og tørret ingefær i dejen i rå mængder – garneret med muscovadosukker og hele mandler? Det viste sig at være en rigtig god ide, og selvom brunkagerne er gode, så er ingefærsmåkagerne altså langt bedre!

Ingefærsmåkager_B1040

Ingefærsmåkager med mandler

Næste gang kommer der sikkert lidt mere juleri – vi må lige se hvad det bliver til. Og så er der det dér kursus i gæstemad….

Mange madglade hilsner fra Sisse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s