Gråt og koldt … oplagt vejr til køkken-nørder

Godt efterår til alle! Det kan jeg jo ligeså godt sige, eftersom der ikke er noget at gøre ved det… Jeg har fødselsdag i november og for nogle år siden blev jeg så træt af, at have fødselsdag i den måske kedeligste måned på året, at jeg flyttede min fødselsdag 6 måneder. DET faldt ikke i god jord – der var meget polymik: Var den så flyttet frem eller tilbage? Og skulle jeg så SLET ikke have gaver i november? Måtte man heller ikke sige tillykke? Jeg følte mig som Fanden selv i en krukket udgave, og i stedet for at have en dejlig maj-fødselsdag, endte jeg med at have halvforkølede fødselsdage, hvor en del af mine medmennesker glemte det – og en ikke ubetydelig andel boykottede det. Tænk at der kunne komme så meget DRAMA ud af en dato… Efter 4-5 år gav jeg op og rykkede tilbage i november. I FOLD! (Det skal respektfuldt siges, at min mor og Manden Min bakkede mig 100% op om maj-tingen).

Nå – november ER bare ikke så interessant: Vejret er mildest talt ikke noget at skrive om, der er stadig lang tid til ferie – og julen er startet i byen, medierne og ikke mindst på TV – og dér er de fleste af os altså bare ikke heeeelt endnu… Så hvad forsøder man så tilværelsen med – andet end at gå i køkkenet :).

Denne gang er vi virkelig i det søde hjørne. Jeg ved ikke helt hvad der er gået af mig, tror muligvis at den voldsomme trang til at udforske det søde køkken, er en sammenblanding af trøstespiseri grundet ovenstående – og så det faktum at jeg ikke skal løbe nogle lange løb før til foråret – for så skal der altså spises igennem…

Vi starter med Panna cotta – i denne version med et hint af kardemomme og en frisk appelsinsirup på toppen. DET er altså GODT skulle jeg hilse at sige! Den dér blanding af fløde, diskret kardemomme (fra grønne kapsler – ikke stødt!) – og så appelsin… Ummm. Jeg putter ikke ret meget husblas i mine opskrifter, så det er ikke en “vælt mig hvis du kan” panna cotta: Den er blød og cremet og den perfekte dessert at få succes med husblas i.

Panna cotta med kardemomme og appelsinsirup

Panna cotta med kardemomme og appelsinsirup

I sidste indlæg lovede jeg mere pasta, så her er en opskrift på pasta med flødestuvede champignon og sprød serrano skinke. Man kan kalde det herreudgaven af en spaghetti carbonara – perfekt til denne årstid.

Pasta med flødestuvede champignon og sprød skinke_B1040

Pasta med flødestuvede champignon og sprød serrano skinke

Og hvis der så går lidt mad-nørd i den (som der gjorde hjemme hos mig) – så laver du liiiige din pasta selv :). I sidste indlæg lovede jeg en ny kategori i menuen, og den kvikke læser har måske allerede opdaget menupunktet “Sådan!”.

Sådan! er bloggens køkkenskole. Det er her du kan få en detaljeret beskrivelse af, hvordan man fx skærer appelsin fileter. Eller laver den perfekte chokolademousse. Eller laver din egen pasta. I Sådan! får du detaljeret beskrivelse, de små fif der gør forskellen – og godt med billeder af de enkelte processer. Jeg håber at du tager vel imod “køkkenskolen” og får mod på nye ting. Hvis der er emner du gerne vil have med under Sådan! så skriv til mig – så vil jeg overveje at lave en Sådan! på dem.

Hjemmelavet pasta_04

Sådan! … laver du hjemmelavet pasta

Sidste weekend blev en chokolademousse-weekend: Jeg ville gerne undersøge i praksis, hvilke faktorer der spiller ind, når man laver forskellige typer chokolademousse: Meget eller lidt piskefløde? Mousse baseret på creme anglaise eller blot på æggeblommer og -hvider? Lys eller mørk chokolade? Ikke så meget for at finde “den bedste” chokolademousse opskrift – mere for at finde ud af, hvilken type mousse der egner sig til at stå alene i en dessert, hvilken der er god i lagkager – og hvilken fremstillingsmetode der fx er bedst egnet til mælkechokolade-mousse. Jeg lavede 4 forskellige mousser – og det kom der en halv afhandling ud af (= jeg blev faktisk klogere). Mit chokolademousse eksperiment – og hvad jeg kunne konkludere – lægger jeg på bloggen ved en senere lejlighed. Denne gang får I hvad jeg vil kalde den ultimative chokolademousse oplevelse, nemlig chokolademousse med kaffelikør og italienske makroner. Og så naturligvis en Sådan! laver du den perfekte chokolademousse under køkkenskolen.

chokolademousse med kaffelikør og amaretti

Chokolademousse med kaffelikør og italienske makroner

Inden der går fuldstændig sukker-knald i den, vil jeg også lige omtale min kartoffeltortilla med serrano skinke, timian og parmesan. Jeg var til bogreception for et par måneder siden – min gode ven, Thomas, udgav sin debutroman Eremitten (som faktisk senere vandt debutantprisen 2014!) og til hans reception blev der blandt andet serveret en kold kartoffeltortilla. Den var ret god, så det måtte jeg prøve efter. Den første udgave jeg selv fik kreeret vil jeg ikke skrive om…. Men så fik jeg ideen med at spike tortillaen med henholdsvis serrano skinke og lidt parmesan – og SÅ skete der noget. Så – er du på nogen måde til kolde kartoffel-retter så prøv denne (og er du ikke, så få et gennembrud). Tortillaen er god på et tapasbord blandt andre kolde og lune retter – eller i madpakke!

Kartoffeltortilla med serrano timian parmesan

Kartoffeltortilla med serrano skinke, timian og parmesan

Og så til rosinen i pølseenden – eller måske finalen. For julen nærmer sig jo, og hvis man på NOGEN måde skal tage del i de hysteriske massers juleevents allerede her i november – så skal det være for at lave brunkagedej. Jeg må sige det – det er de bedste brunkager jeg har smagt. Nogensinde. Og jeg kan ellers ikke lide brunkager. Normalt altså. Jeg har nørdet med opskriften i nogle år, men det store gennembrud kom, da en af mine gode bekendte, kogekone og kogebogs-oversætter, Nina Brenøe, tippede mig at komme garam masala i dejen. Altså som i indisk krydderi. Jeg kørte linen ud og kom også sød chili i – og det er altså godt.

Dejen skal laves nu, for den skal modne 2-4 uger på køl før du bager. Og så skal dejen skæres så tyndt, at du næsten kan se igennem den. Der vil ikke være et øje tørt – det lover jeg!

brunkager_verdens bedste

Verdens bedste brunkager?

Næste gang kommer der lidt mere tapas på bloggen, endnu en meget spændende – og super lækker – jule småkageopskrift. Og så går der rygter i byen om, at man snart kan tilmelde sig et kursus i madlavning … hvor undertegnede underviser…. Det er vist noget med kunsten at lave gæstemad uden at få sved på panden… Men det må I høre mere om næste gang!

Mange madglade hilsner fra Sisse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s