Efterårsferien venter om hjørnet

… og selvom jeg kun har fri et par dage, glæder jeg mig. Jeg har kun én mission, nemlig at lave mad … tænker at der skal nørdes med langtidsstegte stege og kalorierige desserter… Den lidt sparsomme efterårsferie hænger også sammen med, at Manden Min og jeg tog et 48-timers trip til Rom her i weekenden – men mere om det nederst i indlægget.

Denne gang får du opskrifter der hælder stærk mod ‘comfort-food’, en enkel (men hvilken!) salat og så lidt inspiration til madpakken.

honningristede rugflager

Tilgiv at jeg reklamerer, men AMO er kommet med et nyt produkt – nemlig rugflager. Man har sikkert kunnet få rugflager mange steder – men jeg er først stødt på dem nu, og det var et dejligt møde: Rugflager er simpelthen valsede, hele rugkerner. De er ultra sunde, meget anvendelige – og så smager de bare rigtig godt! Du får to opskrifter med rugflager: En meget simpel – men ret fantastisk – version af müsli i form af honningristede rugflager – og så en opskrift på et madpakke/tur i skoven-brød, nemlig rugklapper med gulerødder og malt.

Rugklapper_B1040

Rugklapperne havde deres debut på årets første svampejagt, hvor vi smurte dem med tunsalat og stak dem i tasken, inden vi tog i skoven. Det var altså go’ mam! Nu ligger de fast i fryseren og venter på at blive klappet sammen omkring lidt stegt kyllingebryst, en god skinke eller en æggesalat. Fidusen med at have dem i fryseren (ud over at de holder sig friske) er, at selve rugklappen fungerer som køleskab for madpakken. Den er således tøet op men stadig kølig og lækker, når det bliver frokost (men flæk dem lige, inden du fryser dem ;)).

Ceasar salat_B1040

Salaten er en über-dem-alle salat hjemme hos os – Ceasar salat. Og faktisk så tæt inspireret af Brødrene Prices opskrift, at opskriften på denne version af salaten må tilfalde dem. Her tænker jeg specielt på dressingen (hjertet i enhver salat!), som man ikke skal lave for lidt af. Benyt dig af, at tomaterne stadig er i sæson (lidt endnu) og lav et fad Ceasar :).

blommetrifli

Og så er der ikke mindre en 2 søde sager på menuen denne gang: En blommetrifli med ingefær og citron – og en brødbudding med rom og citron: To meget forskellige desserter, den ene hurtig og nem – den anden mere omstændig (men så er det heller ikke værre!). Blommerne i triflien spiller rigtig godt sammen med det sprøde knas og især den bløde vaniljeflødeskum, der har fået et strejf af citron. Helt klart en ny dessert på mit repertoire.

Brødbuddingen er en nem og overkommelig dessert: Ikke det mest flamboyante man kan servere, men den har sin berettigelse – især når den er spiket med rom (for sødme og fylde) og citron (for krydderi og kant). Begge desserter er efterårsguf til mørke aftener.

brødbudding_B1040

Tips & Tricks – Rom 2014
Jeg kan snart skrive en bog om det, jeg finder interessant i Rom: Restauranterne – de traditionelle og de fornyende, gader og stræder med finurlige detaljer, kaffe- og isbarer, gode hoteller til rimelige penge og hvad man laver i Rom med børnene. Men – det er der så mange andre der har gjort før mig… Alligevel må jeg nævne 4 pragtfulde steder i Rom, hvoraf de 3 ligger på – eller ud til – samme plads, nemlig Piazza della Rotonda.

pantheon

Ja – Tazza D’oro er (så vidt jeg har erfaret) stadig den bedste kaffebar i Rom … måske i verden? Den ligger på hjørnet af Via degli Orfani og Via dei Pastini med udsigt til Pantheon. Og dermed er 2. englested allerede nævnt: Center-of-the-Universe i Rom – Pantheon. Der er ikke så meget at sige: Gå derind hver gang du kommer forbi – bare lige et par minutter – og glæd dig over den simple, stringente arkitektur på kuplen og det fantastiske marmorgulv. Og vid at hullet i toppen er 8,3 meter i diameter – blot for at sætte resten i perspektiv… Lad blot alle turisterne stå i kø til Peterskirken – bare jeg kan få lov at dvæle lidt ved stemningen i Pantheon.

Armando al Pantheon

Går man fra Pantheon og 20 meter op ad Salita dei Crescenzi når man restaurant Armando al Pantheon. Her får du traditionel romersk mad af bedste skuffe til overkommelige priser: Langtidsbraserede oksehaler, samtimbocca alla Romana og autentisk melanzane di parmigaggio – eller som billedet viser: Spaghetti med Karl Johan svampe. Det kan betale sig at prøve ‘todays special’ hvor kokken er blevet inspireret af et godt tilbud på markedet. Deres tilberedte grøntsager er super lækre (bedste dampede artiskok ever) – salater og desserter er derimod til at overse. Alligevel spiste vi der 2 ud af vores 4 middage i Rom denne gang – uden at fortryde! Bestil bord – der er fulde huse både til frokost og aften, eller drop ind og bestil et bord til om aftenen eller den efterfølgende dag.

frigadarium

Når nu desserterne på Armando al Pantheon er til at overse, så spar kalorierne og gå i stedet på La Gelateria Frigidarium – en forholdsvis ny isbar i Rom. For selvom der findes ufattelig meget god is i Rom – så er dette altså liiiige en tak bedre end alt det andet vi har smagt (og det er en del): Især deres sorbeter er fremragende, men også nocciola (ristede nødder) og en Mozart med blød karamel, pistacienødder og nougat var meget lækre. Gå den korte tur fra Pantheon til Piazza Navona – fortsæt knap 100 meter ad Via del Governo Veccio – så lander du i paradis 🙂

Mange madglade hilsner fra Sisse!

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s